Zonovergoten Oer-IJ Expeditie

Op Hemelvaartsdag vond de eerste editie van de Oer-IJ Expeditie plaats. Maar liefst 2.500 deelnemers wandelden mee in het Oer-IJ gebied. Een gebied dat nog altijd gedomineerd wordt door een grillige zijtak van de Rijn, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. Het evenement werd door Le Champion georganiseerd in samenwerking met de partners Stichting Oer-IJ, Gemeente Castricum, Huis van Hilde, Gemeente Uitgeest en PWN. De wandelaars konden bij dit evenement kiezen uit verschillende routes van 9, 15, 20 of 25 km langs vele historische locaties.
Om 8.00 uur klonk bij het Huis van Hilde het eerste startsignaal voor de 25 km wandelaars van de Oer-IJ Expeditie. Wethouder Steeman gaf hier het officiële startschot. Hierna zijn ook de andere afstanden van start gegaan. De deelnemers konden de hele wandeling in het zonnetje volbrengen. Naast de mooie natuur werden de wandelaars onderweg verrast met historische taferelen en ontmoetingen met figuren uit de lokale geschiedenis. Daarvoor werden op tien verschillende plekken professionele toneelgroepen ingezet. Bij de verzorgingspost bij het Regthuys in Uitgeest stond een historisch kampement opgebouwd, waar oude ambachten getoond werden. Bij de verzorgingspost bij Kasteel Assumburg werden de wandelaars uitgenodigd voor een high tea met een aantal mooie kasteeldames. Naast het vele entertainment, stonden langs de verschillende routes op twintig plekken ook Oer-IJ gidsen, die de voorbijgangers over de bijzonderheden van het landschap vertelden.
Aan de Oer-IJ Expeditie is Stichting Oer-IJ verbonden. De deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage leveren. Le Champion mocht voor het startschot van de 20 km een cheque overhandigen aan Rik Duijn, penningmeester van Stichting Oer-IJ: ,,Met deze opbrengsten gaat Stichting Oer-IJ verder met het op de kaart zetten van het bijzondere gebied.”  De tweede editie van de Oer-IJ Expeditie vindt plaats op Hemelvaartsdag 10 mei 2018. Kijk voor meer informatie en foto’s op www.oerijexpeditie.nl.