Belangrijke driepunter voor Vitesse ’22 tegen IVV: 2-1

Castricum – Een moeizame overwinning, maar wel een belangrijke. Het eerste van Vitesse ’22 heeft zonder de geschorste spelers Tolsma, Stenvers en de op vakantie zijnde Rick Poel de eerste overwinning na zes weken competitievoetbal behaald. Binnen een kwartier wist de ploeg van hoofdtrainer Arjan de Zeeuw met twee goals van spits Mika Mittienen afstand van IVV te nemen. Door deze overwinning steeg Vitesse ’22 van de vierde naar de derde plaats met 32 punten uit 21 wedstrijden.

IVV streed middels dit treffen om aan degradatiewedstrijden te ontkomen. Ondanks dat men opnieuw liet zien over een goede ploeg te beschikken, gaat dat nu wel erg moeilijk worden. Er zijn voor hen nog vier wedstrijden te gaan. Vitesse heeft één wedstrijd meer gespeeld en staat met 32 punten uit 20 wedstrijden derde en heeft nog drie wedstrijden te gaan. Vitesse ’22 is volgende speeldag vrij, maar nog niet verlost van het degradatiespook. Het verschil met de vijfde van onderen (VIOS/Warmenhuizen) is slechts vier punten. De onderste vijf ploegen komen aan het eind van de rit in aanmerking voor nacompetitie waar het gaat om degradatie.

1-0

Wat begon de wedstrijd fantastisch zondagmiddag op De Puikman. Na vijf minuten hadden de gasten al een grote kans om de score te openen. De bal ging echter over. Mika Mittienen kwam diezelfde minuut oog in oog met hun keeper maar zijn kopbal was te zacht. Dat had de 1-0 al moeten zijn. De Vitesse ’22-spits liet zich echter niet onbetuigd na die misser en na een prachtige voorzet van Rik Beentjes knalde Mika in de 9e minuut met een snoeihard schot de 1-0 binnen. Na bijna een kwartier was het even schrikken voor de Castricumse aanhang, maar het harde schot van IVV werd uitstekend gepareerd door Davy de Back. De zondag weer goed draaiende middenvelder Martijn Kuijs legde na 20 minuten goed af op Sil Jonker, maar de Landmeerse keeper pareerde de kanonskogel bekwaam. Het onbevangen spelende Vitesse ’22 kreeg meer kansen. Jaap Menick na een corner, gevolgd door een mogelijkheid voor Rik Beentjes. Dit schot ging dan weer voorlangs.

2-0

Na 24 minuten was het dan wel weer raak. Na weer een mooie voorzet van rechtsbuiten Rik Beentjes was het opnieuw spits Mika Mittienen die scoorde: 2-0. De van een schorsing teruggekeerde Joris Veldt had nog de 3-0 kunnen maken maar zijn kopbal had te weinig kracht. IVV deed het een en ander terug en wilde koste wat kost de aansluitingstreffer maken. Onder andere Mitchel Baars dwong Davy de Back tot het uiterste. Daartegenover kregen drie verschillende Castricumse spelers drie schietkansen in één aanval. Spektakel op De Puikman dus met leuk voetbal en zeker vijf goede kansen voor de blauwen.

Twee verschillende helften

Na de thee een ander beeld. IVV liet zien zeer goed te kunnen combineren en Davy de Back moest alweer redden. Daar is niks op tegen, mits er aan de andere kant gescoord wordt. Martijn Kuijs probeerde het met een prachtige crosspass op Rik Beentjes, maar de rechterspits bracht deze kans om zeep door te hoog te richten. Drie minuten later schoot Jaap Menick met een soort schampschot naast. Jammer!

Na 66 minuten voetballen begonnen beide trainers te wisselen. Dat resulteerde in meer druk van IVV op de thuisploeg en Vitesse ’22 verloor veel persoonlijke duels. Davy de Back ranselde weer een schot van IVV’er Kiet Scholten uit zijn doel. Niet lang hierna miste Daniël Schermer oog in oog met de Vitesse ’22-keeper De Back. Tien minuten voor tijd stond IVV qua kansen gelijk met Vitesse ’22 over de hele wedstrijd gezien. In de 80e minuut was het dan ook raak voor de bezoekers. Na een onnodige overtreding op het middenveld van Jaap Menick sneed de daarna genomen vrije trap van IVV door de Castricumse middenlinie en de volgend seizoen naar Hollandia verkasssende IVV-spits Schermer tikte de bal handig achter De Back. Daarna ontstond weer druk van IVV op de Vitesse ’22-defensie, maar de thuisploeg wist de voorsprong overeind te houden en pakte hiermee drie belangrijke punten.

Zo eindigde een wedstrijd met twee gezichten. Voor rust was Vitesse ’22 de bovenliggende partij en na de thee was het vooral IVV wat de klok sloeg en het de Castricummers erg moeilijk maakte. ,,Een moeizame overwinning maar wel een belangrijke’’, riep een Vitesse ’22-supporter en dat was ondanks de goede beginfase van Vitesse ’22 een goede samenvatting. (Foto: Vitesse ’22)