Wervelende heropening bezoekerscentrum De Hoep

Foto boven:
Aangevoerd door dansgroep Static Entertainment en met een gezamenlijke wave werd het bezoekerscentrum geopend. (Foto: Ans Pelzer)

Castricum – Zaterdag werd het vernieuwde gebouw van bezoekerscentrum De Hoep geopend. Niet met officials (al waren die er ook) en toespraken, maar met een wervelende show en een ‘wave’. ,,Het gaat om beleving’’, vertelt medewerker Annika Braakhuis. ,,We willen dus dat deze opening ook een beleving is.’’

Door Ans Pelzer

Een jaar geleden werd de vernieuwde Hoeptuin opgeleverd. Met stapstenen en een doolhof viel er al veel te beleven in de tuin. Afgelopen winter werd ook het dertigjarige hoofdgebouw onder handen genomen. De Hoep was een aantal maanden gesloten. Ouders, grootouders en andere verzorgers kunnen weer opgelucht ademhalen; de tuin en het gebouw zijn weer open.

Martine de Wit: ,,De tentoonstelling is vanuit een rolstoel goed te bezichtigen.’’ (Foto: Ans Pelzer)

Goede toegankelijkheid

Bij de ingrijpende renovatie waren veel Castricummers betrokken. Martine de Wit van het Platform Gehandicaptenberaad weet dat dit platform mee heeft mogen praten over de herinrichting van De Hoep. Ze vertelt dat de tentoonstelling vanuit een rolstoel goed te bezichtigen is én: ,,Kijk maar, het is ook de goede hoogte voor kinderen.’’ Schilder Bart Weda wijst op het hoge plafond en de bochten waarin ze zich bij het werken moesten bewegen vanwege alle ventilatiebuizen. ,,Het was een hele klus, maar ik ben tevreden met het resultaat.’’ De kersverse burgmeester van Castricum Ben Tap: ,,Ik ben in deze regio opgegroeid. Vroeger kwam ik hier al en later met onze kinderen. De Hoep is bekender dan jullie misschien denken.’’

De wave met in het midden burgemeester Ben Tap en links Sjakel van Wesemael, PWN-directeur Natuur en Beleving. (Foto: Ans Pelzer)

Mee met de seizoenen

De expositie beweegt in kleuren mee met de seizoenen, de nadruk ligt nu op het voorjaar. Ieder seizoen krijgt weer een nieuwe expositie en voor de bezoekers is er veel te zien en te beleven. De vakanties kom eraan, dus gauw gaan zien en beleven. Voor kinderen en volwassenen een feest!