Filmhuis Cinecast viert jubileum

Castricum – Cinecast viert feest! Het filmhuis bestaat deze maand dertig jaar en viert dat met een gratis voorstelling in Corso en aansluitend feestelijke bubbels bij dansschool clubMariz.

In 1994 startte de Castricumse Volksuniversiteit (Vucas) met arthousefilms in bioscoop Corso. Toen Vucas in 2012 om financiële redenen de deuren moest sluiten, hebben enkele cinefielen de stichting Cinecast opgericht. Nanda Ranzijn en Egbert Gorter zijn bestuursleden van het eerste uur. Egbert: ,,In veel kleinere steden en dorpen hebben ze wel een filmclub, maar de leden daarvan zitten vaak op klapstoelen in het dorpshuis of in een gymzaal. Zo riant als in Castricum met onze eigen bioscoop Corso mogen we de handjes dichtknijpen.’’ Nanda: ,,En we hebben ook de ruimte. Cinecast heeft nu 480 abonnees en we kunnen in de wintermaanden telkens vier keer de grote zaal vullen.’’ Een keuzecommissie van vijf mannen en vijf vrouwen selecteert de zes films die per seizoen geprogrammeerd staan. Egbert: ,,Het kan er soms heftig aan toe gaan. We zoeken kwaliteitsfilms en daarover valt natuurlijk te twisten.’’ Nanda: ,,Vucas was opgericht ter bevordering van kennis en inzicht op een niet al te zware manier. Bij Cinecast zoeken we nog steeds de balans tussen ‘leringh ende vermaeck’.’’

Op de foto:
Het dagelijks bestuur van Cinecast. Van links naar rechts: Harry Keiman, Egbert Gorter en Nanda Ranzijn. (Foto: Cinecast)