Wie helpt bij paddenonderzoek langs Heereweg?

Op de Heereweg in Bakkum zijn in 2007 fauna/paddentunnels en geleidingsschermen aangelegd. Hiermee wordt amfibieën een veilige overtocht geboden. Hoewel inmiddels duidelijk is dat er dieren door de tunnels gaan, is niets bekend over de effectiviteit. Gaan alle kikkers en padden bijvoorbeeld wel door de tunnel of lopen zij om de schermen heen en raken zo alsnog op de weg? Met de huidige kennis kan op tal van dit soort vragen geen goed antwoord worden gegeven.

Om hier verandering in te brengen gaat een onderzoeksteam bestaande uit Stichting RAVON, ingenieursbureau Witteveen+Bos en de Radboud Universiteit in samenwerking met de lokale Paddenwerkgroep Castricum-Bakkum dit voorjaar onderzoek uitvoeren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Provincie Noord-Holland en PWN Waterleidingsbedrijf Noord-Holland. Naast de normale bezetting van de paddenwerkgroep zijn er extra mensen nodig die in de avond (soms laat), maar ook vroege ochtend willen helpen bij het onderzoek.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het controleren van valemmers, het tellen van aantallen mannetjes en vrouwtjes en het opsporen en tellen van verkeersslachtoffers. De werkzaamheden zijn betrekkelijk eenvoudig en vereisen vooral enthousiasme en secuur kunnen werken. Mensen die het leuk vinden om mee te helpen met het onderzoek kunnen zich aanmelden bij Thea Spruijt, theaspruijt@hetnet.nl of 0251-670167. Foto: A. van Diepenbeek.