Werk en vakantie gaan heel goed samen

,,Ik kan vanaf onze staplaats online stageopdrachten van studenten beoordelen”

Onze verslaggever bezoekt ook dit jaar weer vaste gasten op campings in de verschillende dorpskernen om ze te vragen waarom ze steeds naar Castricum terugkeren en wat hen hier zo aantrekt.

Castricum – Ronald en Yolanda Wessels uit Koog aan de Zaan staan al voor het vijfde jaar op camping ‘De Hooiberg’ in Bakkum. In hun jongere jaren waren het kilometervreters die met hun caravan heel Europa rondtoerden. Die tijd hebben ze inmiddels achter zich gelaten. Tegenwoordig zoeken ze hun vakantiebestemming binnen een straal waar ze de vertrouwde cacaogeur uit de Zaanstreek nog kunnen opsnuiven. En.. niet onbelangrijk, hun zoon Raoul woont met zijn vrouw en kind in Limmen.

Klusjesman

Ronald (67) werkte tot aan zijn pensioen ‘in het spoor’, zoals hij zelf zegt. ,,Ik moest er voor zorgen dat trams en metro’s veilig konden rijden. Ik verrichtte hiervoor technische metingen.” Zijn technische achtergrond komt hem op de camping goed van pas. Hij doet ongevraagd klusjes voor eigenaar Wim Twisk en voor mensen op de camping. Is er een fiets van iemand kapot, dan is het voor Ronald een uitdaging om deze te repareren. Ook kinderspeelgoed komt regelmatig onder zijn handen. Voor de voortent staat een speelgoedbulldozer, die hij net aan het repareren is. Eén van de trappers is kapot. Ronald: ,,Vanwege de leeftijd van de bulldozer zijn deze trappers niet meer te bestellen. Ik maak dan zelf twee houten trappers, zodat het kind er weer mee kan rijden. Ik doe het graag, want ik kan toch niet lang stilzitten.” Hij bevestigt de tweede trapper van het bulldozertje en zet deze hierna naast de voortent. “Die wordt vanzelf wel weer opgehaald”, aldus Ronald. ,,Ook volwassen biedt hij een helpende hand”, zegt echtgenote Yolanda (63). ,,Als hij bijvoorbeeld ziet dat een stel een tent probeert op te zetten en men er samen niet uitkomt, schiet hij onmiddellijk te hulp.” Met de wetenschap dat samen behangen, samen kanoën en samen een tent opzetten snel tot een echtelijke ruzie kan leiden is dit niet verkeerd.

Online stagebeoordeling

Yolanda verschilt van karakter met klusjesman Ronald. Ze houdt van rust en lezen en luistert graag naar mooie muziek. Toch moet er ook af en toe gewerkt worden. Yolanda begeleidt en beoordeelt studenten in het basisonderwijs voor Stichting Zaanprimair in Zaanstad en bezoekt deze normaal op de school waar zij hun leerdoelen in de praktijd brengen. ,,Het bezoeken van de scholen vindt op dit moment niet plaats omdat het de kans op corona besmetting vergroot. Ik heb een laptop in de caravan liggen en door de aangesloten wifi-versterker ben ik goed in staat om ‘thuis’ te werken.” Met het woord ‘thuis’ bedoelt ze vanuit de caravan of voortent. ,,De uitvoering van de praktijkopdrachten van de studenten wordt op locatie gefilmd en de filmpjes sturen ze naar mij op. De stagebeoordeling kan zo online plaatsvinden”, aldus Yolanda. Zo blijkt dat werken en vakantie vieren heel goed samen kunnen gaan. In oktober hoopt Yolanda met vervroegd pensioen te gaan en hierdoor meer tijd te krijgen om van haar kleinkinderen te genieten.

Coronamaatregelen

Ronald en Yolanda hebben een goede band opgebouwd met de camping eigenaren Eveline en Wim Twisk. De camping bevalt ze prima en het vorig jaar geplaatste sanitair gebouw vinden ze prachtig geworden. ,,Het was jammer dat de douches en toiletten tijdens de eerste weken dat we hier stonden vanwege de coronamaatregelen niet gebruikt mochten worden. We losten dit op door een dagelijks ritje naar onze zoon en schoondochter in Limmen te maken. Vanaf 15 juni gaat het hier gelukkig weer z’n oude gangetje”, zegt Yolanda.

Het gesprek wordt voortgezet onder het genot van een kopje koffie. Als de verslaggever hierna afscheid neemt blijkt de voorspelling van Ronald te zijn uitgekomen. Het zojuist gerepareerde bulldozertje is alweer foetsie. Waarschijnlijk heeft de jonge gebruiker gezien dat deze weer in orde is en verricht hij hiermee inmiddels hand- en spandiensten voor boer Wim. (Tekst: Henk de Reus)

Op de foto:
Ronald bevestigt een zelf gemaakte houten trapper aan de speelgoed bulldozer, terwijl echtgenote Yolanda toekijkt. (Foto: Henk de Reus)