Veilig Verkeer Nederland afdeling Uitgeest zoekt opvolgers

Veilig Verkeer Nederland afdeling Uitgeest bestond ooit uit ongeveer acht man met een officieel bestuur. Inmiddels drijft de afdeling op drie geroutineerde vrijwilligers te weten Leonoor Koning, Anja Rasch en Dick Kortekaas. Al 20 jaar zetten zij zich met hart en ziel in voor verkeersveiligheid in Uitgeest. Dick: “Wij begonnen alle drie vanwege onze kinderen die op de basisschool het verkeersexamen deden en zijn eigenlijk nooit meer weggegaan.” Inmiddels hebben zij kleinkinderen en wordt het tijd om het stokje door te geven aan een nieuwe ploeg die zich alleen nog bezig zal houden met het regelen van het fietsexamen van de leerlingen van groep 7.

Anja Rasch: “Wij hebben het altijd met heel veel plezier gedaan en hebben zo langzamerhand onze eigen taken dus het is een geoliede machine.” Leonoor vult aan: “Eind februari komen wij meestal bij elkaar om alle voorbereidingen te treffen want er moet het een en ander gebeuren voordat 180 kinderen het examen kunnen doen. Wij zetten dan eerst de agenda klaar.”

Al in december zijn de diploma’s besteld die in een pakket zitten met onder andere keuringskaarten, examens en verzekering. De gemeente betaalt hiervan de rekening. Dick: “Dat is prima geregeld in onze gemeente. De politie wordt vervolgens gebeld in verband met fietscontroles op de scholen waarmee zij een van de weinigen zijn die hiervoor tijd vrij maken en dat geheel belangeloos. Zij komen soms met de motor in vol ornaat met handboeien en al. De kinderen kijken dan hun ogen uit, erg leuk. Wij kunnen altijd op onze eigen wijkagenten rekenen. Het leeft hier in het dorp en de plaatselijke fietsenmaker heeft het na de controle even heel druk.” Verder wordt er contact gelegd met school om ouders te regelen voor het posten. De theorie-examens moeten naar de scholen gebracht en worden daarna ook nagekeken. Leerkrachten van buiten Uitgeest zijn vaak verbaasd dat zij dit allemaal niet zelf hoeven doen en vinden het pure luxe dat dit door het drietal wordt geregeld. Na de theorie-examens worden zij in het dorp regelmatig aangesproken door zenuwachtige kinderen: “Heeft u het al nagekeken?”

Anja: “Het praktijk examen is een mooie happening, al die kinderen die van te voren geoefend hebben met hun ouders en de spanning die van hen is af te lezen staan dan in een lange rij. Sommigen rijden van pure zenuwen precies de andere kant op.” De diploma uitreiking is altijd weer een feestje bij het gemeentehuis met drinken en een cadeautje.
Dick: “Wij zoeken enthousiastelingen die het van ons over willen nemen. Omdat we nu weer gaan beginnen, is dit een prima tijd om hen mee te laten kijken en in te werken. Er ligt een volledig draaiboek en wij zijn voorlopig bereid om ondersteuning te bieden. Ach het werk is het niet.” Dan lachend: “Wij hebben het volgehouden omdat we het zo leuk hebben!”
Voor informatie en/of aanmelden bel: Dick Kortekaas, 0251-315064. (Monique Teeling)