Luc Janssen stelt schaaktitel veilig

Limmen – Op vrijdag 19 april speelden de schakers van SV Vredeburg de 25e ronde van de interne competitie. Met nog drie ronden te gaan, is de strijd om de kampioenstitel reeds beslecht. Koploper Luc Janssen stelde het kampioenschap veilig aan de hand van een overwinning op Hans de Goede.

Bepaald van een leien dakje ging dat niet. De Goede won zelfs een pion in het middenspel en bouwde aan een kansrijke aanval, maar in het eindspel wist Janssen toch een kleine combinatie te voltooien, leidend tot de winst van een paard. De rest was voor de man uit Margraten een kwestie van techniek. De voorsprong van Janssen op achtervolger Bert Hollander is onoverbrugbaar geworden. Na kampioenschappen in 2019 en 2022 is het de derde titel voor Janssen. Ondanks een zege op Jaap-Jan Min moet Bert Hollander dit seizoen dus genoegen nemen met de zilveren medaille.

Ferry Haan zorgde voor een mooie stunt door knap te winnen van de op papier sterkere Barry Blekemolen. Met een actieve koning won Haan in het eindspel een cruciale pion. Na wederzijdse promotie had Haan nog een briljante slotzet in petto – een Röntgen-schaak – waarmee hij de kersverse vijandelijke dame veroverde. Peter Zeeman passeerde Harold Ebels op de ranglijst. De strijd ging gelijk op, maar alles veranderde toen Ebels pardoes een paard uit de trailer liet ontsnappen. Pieter Klein boekte een zege tegen Nico Pepping. Daarbij koos Klein in een gewonnen stelling niet voor de snelste route naar mat, maar desondanks was de winstvoering sluitend.

Ed Stolp was op dreef en dat moest Tars Wanders bekopen met een nederlaag. In een partij met tegengestelde rokades was pionwinst op de koningsvleugel het belangrijkste vertrekpunt voor de Stolps’ zege. Dean Piepers ging door het oog van de naald toen opponent Theo Al na een even prachtig als klassiek loperoffer op f7 ook nog een kwaliteit had kunnen winnen. Maar die laatste mogelijkheid miste Al, waarna Piepers uit het ravijn kon krabbelen en na stukwinst alsnog naar de zege kon schuiven.

Meestal zijn de partijen tussen de echtelieden Bert van Diermen en Marlies Sturk lang en spannend. Deze keer niet: Sturk speelde te snel, verloor al vlot een paard en werd door manlief gedecideerd aan de kant gezet. Tegen Speedy Sam Alrayes nam Adri Beentjes juist de tijd om z’n zetten zorgvuldig door te rekenen. Toch ging het mis toen Beentjes in het middenspel plots een paard liet gaan. Alrayes bouwde het verkregen voordeel vervolgens keurig uit naar een vol punt. (Foto: Pixabay)