Onderzoek naar aanpak overlast waterplanten

De laatste jaren ondervinden waterrecreanten steeds meer overlast van waterplanten op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer wil dit aanpakken.

Op vele plekken in Nederland hebben watersporters last van waterplanten. In het Alkmaarder- en Uitgeestermeer gaat het om de smalle waterpest. Deze waterplant kwam oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar heeft zich hier wel gevestigd. De afgelopen jaren is deze explosief in het meer gaan groeien door de goede waterkwaliteit en nu extra door het relatief warme voorseizoen. De plant bevindt zich vooral in het gebied De Dodde maar manifesteert zich ook op andere plekken binnen het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Aanpak

Voor het probleem is geen verantwoordelijke partij aan te wijzen. Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer voelt zich echter wel verantwoordelijk vanuit haar recreatiedoelstellingen om hier iets aan te doen. Het recreatieschap is momenteel inzichtelijk aan het maken wat de omvang van het probleem is, welke ervaringen en oplossingen er al zijn voor het terugdringen van de waterpest en welke regels daarvoor gelden. Dit gebeurt samen met een ecologisch adviesbureau.

Het verwijderen of vernietigen van alle smalle waterpest zal niet mogelijk zijn. Maar we kunnen wel proberen om het beheersbaar te maken.

Kijk voor meer informatie op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.