Michel Butter en Susan Krumins winnen NK 10 km in Schoorl

Een regenachtig Schoorl was zondag het decor voor het Nederlands Kampioenschap 10 km. Het was de tiende keer dat het NK gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de nationale titel naar Castricummer Michel Butter (zie foto). Hij klokte een tijd van 28.54 en schreef daarmee het kampioenschap voor de vijfde keer op zijn naam. Overall werd de 10 km wedstrijd gewonnen door de Belg Bashir Abdi. Zijn zeer snelle tijd van 28.07 was goed voor een nieuw parcoursrecord. De Nederlandse titel bij de vrouwen ging naar Susan Krumins. Ze won met overmacht in een persoonlijk record van 31.11. Krumins finishte vlak achter de Zweedse Meraf Bartha, die de dameswedstrijd overall op haar naam schreef in 31.09.
Het snelle en bosrijke parcours van de Groet uit Schoorl Run is erg geliefd onder de Nederlandse atleten. Voor de heren klonk om exact 14.30 uur het startschot, de vrouwen volgden 5 minuten later. De Belg Bashir Abdi liep al na 1 km solo op kop en heeft de wedstrijd tot aan de finish alleen uitgelopen. Zijn goede vorm resulteerde in een verbetering van het parcoursrecord met bijna een halve minuut, van 28.35 (2004) naar 28.07. Achter Abdi werd de strijd om het Nederlands Kampioenschap uitgevochten. Michel Butter liep de eerste kilometers samen met de Belg Koen Naart weg bij de rest van de heren. Na 5 km moest Butter Naart laten gaan, hij sloot zich vervolgens aan bij Bart van Nunen en Beverwijker Stan Niesten. Op 1 km voor de finish weet de ervaren Butter nog één keer te versnellen, Van Nunen en Niesten konden niet volgen en dus was de winst voor Butter een feit (28.54). Van Nunen kwam binnen na 28.57 en Niesten noteerde een tijd van 29.03.
Eerder op de dag vonden de Mizuno 21,1 en Run2Day 30 km plaats. De Mizuno 21,1 km werd gewonnen door de Belg Michael Brandenbourg in 1.07.02. De winst bij de vrouwen ging naar de Zweedse Caroline Almkwist, zij noteerde een tijd van 1.17.45. Ook bij de Run2Day 30 km wedstrijd ging naar de winst naar een Belg. Justin Mahieu won in 1.40.20. De snelste vrouw op de langste afstand was Ingrid Versteegh in 1.56.14.
Ook bij de junioren en masters werd het NK 10 km gehouden. De volledige uitslag staat op www.groetuitschoorl.nl.
Dit jaar was er een nieuw goed doel verbonden aan het evenement: Staatsbosbeheer. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen met als resultaat een totale opbrengst van € 10.650,-. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beschermen en benutten van de Schoorlse duinen. (Foto: aangeleverd)