Het avondprogramma van de Dodenherdenking op donderdag 4 mei begint om 19.00 uur met een plechtige herdenking in de Dorpskerk aan de Castricummerweg. Aansluitend vertrekt vanaf de kerk om 19.40 uur onder begeleiding met omfloerste trom een stille tocht naar het monument voor de gevallenen op het plein voor het gemeentehuis. Daar voltrekt zich het tweede deel van de herdenking.
Tijdens de plechtigheid in de kerk dragen leerlingen van de groepen acht van de Uitgeester basisscholen teksten voor. Burgemeester Verkleij en gastspreekster Jeannette Tuininga-Bottema houden een toespraak. De muzikale omlijsting van de voordrachten is evenals vorig jaar in handen van het dameskoor Femmes Vocales uit Heemskerk, onder leiding van dirigent Piet Hulsbos.
Gastspreekster
Mevrouw Tuininga-Bottema werd geboren kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Haar vader wordt al spoedig actief in het militaire verzet. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt, ontsnapt en wijdt zich vervolgens als commandant van een knokploeg geheel aan het verzet. In vermomming bezoekt hij soms zijn gezin, zonder zijn kinderen te laten merken wie hij is.
Ook zijn vrouw is actief in het verzet en neemt bovendien een joodse onderduikster in huis. In september 1944 gaat het mis. De vader van de gastspreekster wordt opgepakt door de nazi’s. Zij ondervragen hem, maar hij laat niets los. Op 17 december wordt hij gefusilleerd. Mevrouw Tuininga-Bottema wil haar verhaal vertellen omdat ze trots is op de moedige keuzes die haar vader en moeder hebben gemaakt, maar ook omdat ze wil waarschuwen tegen de gevaren van discriminatie.
Expositie basisscholen
De leerlingen van de Uitgeester basisscholen (groepen 8) dragen in de kerk een eigen gedicht voor, geselecteerd als beste van hun school. Na afloop van de herdenking bij het gemeentehuis is binnen in de hal een expositie te bezichtigen. Daarin staan de gedichten, teksten en tekeningen centraal van de groepen acht van de Uitgeester basisscholen over het thema Tweede Wereldoorlog. De expositie in het gemeentehuis is te zien van maandag 1 mei tot en met woensdag 10 mei.
Stille tocht
Vanaf 19.40 uur vertrekt op 4 mei de stille tocht vanaf de Dorpskerk aan de Castricummerweg naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Inwoners in heel Uitgeest – en in het bijzonder langs de route van kerk naar plein – wordt verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen.
Tijdens de plechtigheid vanaf 19.45 uur bij het oorlogsmonument speelt de Uitgeester Harmonie stemmige muziek. Na het blazen van de Taptoe door trompettist Cor Duinmaijer en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. Peter Dicker leest een gedicht voor ter nagedachtenis van de drie mannen die in 1944 werden gefusilleerd bij de spoorlijn, achter het Kooghuis. Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Wendy Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties en inwoners.
Vlaggen met Dodenherdenking
Vanaf 19.40 uur vertrekt donderdagavond 4 mei de stille tocht vanaf de Dorpskerk aan de Castricummerweg naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Inwoners in heel Uitgeest – en in het bijzonder langs de route van kerk naar plein – wordt verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen.