Amber (16) hoopt de reis van haar leven te maken

Castricum – Amber van Well zit in klas 5 vwo van het Jac P. Thijsse College. Van 12 februari tot 18 maart maakt zij een zeilreis door het Caribisch gebied. Terwijl het schoolwerk op de boot doorgaat leert zij veel over het leven op zee en doet zij onderzoek. Aan de reis hangt een flink prijskaartje. Sponsors zijn dan ook welkom.

Henk de Reus

Amber is laaiend enthousiast als zij over de reis vertelt. ,,De reis wordt geregeld door ‘Masterskip’. Dit is een organisatie die wereldreizen onder schooltijd aanbiedt aan jongeren. Zo’n reis maak je op het zeilschip ‘de Wylde Swan’, samen met minstens 25 andere leerlingen. Je vaart dan bijvoorbeeld in vijf weken van Martinique naar verschillende Caribische eilanden. Onderweg gaat school gewoon door. Je besteedt zes dagen in de week vier uur per dag aan je lessen en huiswerk. Er varen ook docenten mee op de boot, dus als je een vraag over de lesstof hebt kun je deze aan hen stellen. Tijdens de reis leer je over marine biologie en het leven op zee, maar ook over zeilen en navigeren op basis van de sterren. We lopen ook stage bij de bemanningsleden en iedereen helpt mee met het huishouden op het schip zoals schoonmaken en koken.”

Microplastics

Het avontuurlijke trekt Amber aan, maar ze is ook leergierig. Zo wil ze tijdens de reis onderzoek doen naar de concentratie microplastics op verschillende plekken in het Caribisch gebied. ,,Plastic afval dat in de oceaan terecht is gekomen wordt onder invloed van het zoute zeewater, de UV-straling van de zon en andere factoren langzaam afgebroken tot steeds kleinere stukjes, waardoor er uiteindelijk microplastics ontstaan. Microplastics zijn zo klein dat het bijna overal in terecht komt. Tijdens mijn Masterskip-reis neem ik op verschillende Caribische eilanden een monster van het zand mee. Na mijn reis zal ik de microplastics van het zand scheiden. Vervolgens zal ik dit onder de microscoop bekijken en bepalen hoeveel plasticdeeltjes er per 100 gram zand aanwezig zijn. Als ik dit van alle eilanden heb gedaan kan ik zien waar de grootste concentratie microplastics aanwezig is. Misschien wordt er wel een bepaald patroon duidelijk, of zie ik iets anders dat opmerkelijk is. Zou het zo zijn dat de stranden van grotere, toeristische eilanden een hogere concentratie microplastics bevatten? Ik ben benieuwd!”

Sponsors

De reis kost €6.450. Dit is nog even een dingetje voor Amber, waarover ze al heeft nagedacht. Zelf heeft ze al veertig procent van het bedrag bij elkaar via spaargeld, een krantenwijk, ouders en familie. De rest hoopt zij via sponsorgeld binnen te halen. Maar hoe denkt zij deze voor zich te kunnen winnen? Amber: ,,Ik wil sponsors een tegenprestatie bieden. Van de grootste sponsor wil ik het logo gedurende de reis hoog in de mast van het schip hangen. Ook zal ik sponsors een ‘shout out’ geven op mijn social media. De grootste sponsor geef ik persoonlijk een rondleiding op het schip ‘De Wylde Swan’. Hierbij kunnen foto’s worden gemaakt die op mijn website en op die van de sponsor geplaatst kunnen worden. Ik wil tijdens de reis wekelijks een blog schrijven en zal de krant vragen om deze te plaatsen. Hierin zal ook wel eens de naam van een sponsor worden genoemd.

Ik ben ook bezig met een artikel in het tijdschrift ‘Zeilen’. Na afloop van de reis houd ik op school een aantal presentaties waarbij ik op het eind alle sponsors zal noemen die mij hielpen om mijn droom waar te maken. Voor de écht grote bedrijven, die ik zelf nog per mail of per telefoon benader, heb ik een apart pakket met tegenprestaties.”

Aan enthousiasme, creativiteit en wilskracht ontbreekt het Amber niet en over het plan van aanpak is goed nagedacht. Nu maar afwachten of sponsors zich melden. Zij kunnen Amber bereiken via ambervanwell@gmail.com. Het hele verhaal is op Amber’s website https://ambersmasterskipreis.jouwweb.nl terug te vinden.