5 moeders over 50 jaar Van Speykkade

5 moeders over 50 jaar Van Speykkade

Omstreeks 1 juli 1968 werden aan de Van Speykkade in Castricum eengezinswoningen voltooid van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Dit jaar viert de wijk dat zij 50 jaar bestaat. Bewoners van het eerste uur kijken samen terug.

Waarom kozen jullie destijds voor deze wijk aan de Van Speykkade?

“Komend vanuit de stad wilden we een huis met een tuin. Castricum was landelijk. Er bouwde een aannemer uit Ursem met een goede naam en je kon er toen van op aan dat er degelijke materialen werden gebruikt. We troffen een stukje weiland met een paardje erop aan. Dat werd de bouwput van extra brede woningen met een ruime onderlinge afstand, een groenstrook en CV. Toen we verhuisden vroor het. De kinderen konden gaan schaatsen of sleeën en hadden meteen vriendjes. Soms was er muziek op het ijs of werd er geschaatst op de straat. En veel voetballen (ook vaders) en vissen in de vijver en de sloot. De kinderen kregen klompen en mochten helpen bij de boer. Boer Veldt van de Brakersweg belde op zondagmorgen vroeg aan om te zeggen dat er lammeren kwamen. Of we de kinderen wilden sturen. Het is hier een eldorado voor kinderen en volwassenen.”

Waar kijken jullie nu, na 50 jaar Van Speykkade, met het meeste plezier op terug?

“Op een goede verstandhouding met de buren. We overlopen elkaar niet, maar als het nodig is dan kunnen we van de buren op aan. Bij ziek en zeer, elkaar helpen is heel gewoon. We passen op elkaars huisdieren en toen de kinderen klein waren, bakten we gezamenlijk pannenkoeken aan het einde van de vakantie. Tegenwoordig drinken we met de buren een wijntje in de tuin. Proost! Op 50 jaar Van Speyk!”