Verrassende tuinen in Uitgeest

Zaterdag 18 en zondag 19 juni werden belangstellenden door ‘Groei en Bloei Open Tuinen Weekend’ uitgenodigd om een kijkje te nemen bij verschillende tuinen in Uitgeest.

Christel Vink aan de Westergeest gaf een kijkje in haar prachtig zelf aangelegde tuin waar zij negen jaar geleden het eerste gedeelte van veranderde. Prachtige borders op kleur ingedeeld met hier en daar subtiele kunst ertussen. Naast haar fulltime baan ziet zij kans om in de tuin, met enorme lap grond tot aan het Binnenmeer, een rustgevende sfeer te creëren. Ook frambozen, bramen en zelfs vijgen doen het bijzonder goed op deze idyllische en landelijke plek.

Dat je niet perse landelijk hoeft te wonen om een bijzondere tuin te hebben, bewijst Geertje Hofland aan de Kerverslaan. De tuin ligt op het noorden maar daar heeft zij totaal geen problemen mee. Geertje: “Veertig jaar geleden kwam ik uit Amsterdam waar ik altijd al potjes op het balkon had staan.’’ Lachend: “Ik was er meer mee bezig dan mijn nichtjes die buiten wonen.” Het is een kleine tuin met mediterrane potten en gezellig ingerichte hoekjes. Een wilde roos slingert eigenwijs door een boom wat aangeeft dat Geertje niet van aangeharkt houdt. Zij durft dingen te laten gebeuren.
Van weer een heel andere orde is de moestuin van de Binnenmeerschool aan de Langebuurt. Voor het derde jaar wordt hier de circa 300 vierkante meter bewerkt door leerlingen van groep 6 en 7. Klassenvader en bedenker Tom Verveer geeft biologielesjes hierover in de winterperiode en in het voorjaar beginnen de kinderen met schoonmaken en planten wat later geoogst wordt en verkocht. Begeleider Hans Welbers vertelt dat het merendeel van de kinderen het leuk vindt. Hans: “ Het is mooi om verandering bij de kinderen te zien als er resultaat is, dat ze het mogen oogsten en uiteindelijk verkopen. Daar zit op allerlei gebied educatie in verwerkt.”

Fé uit groep 6 (foto links onder) laat enthousiast haar stukje grond zien dat zij samen met een groepje beheert. Fé: “Iedere vrijdag denk ik ‘yes ik mag weer naar de tuin’. Kijk dit zijn bieten, die vind ik heel lekker en ze zijn natuurlijk vers. In de supermarkt liggen ze al een tijdje. Wij halen ook het onkruid weg want onkruid vreet de energie op van de plant. En in de kas zijn tomaten waar dieven in de oksels van de tomaat groeien, die moeten wij er ook uithalen want dat is hetzelfde verhaal.” Fé huppelt van plant naar plant en weet alles goed te benoemen. Je gunt iedere school op deze speelse manier te leren tuinieren. (Monique Teeling)