Uitgeester Zoet en Assumer Peer geplant

De 60ste editie van Boomplantdag was in Uitgeest woensdag 22 maart een extra bijzondere. Leerlingen van groep 7 van basisschool Kornak viel de eer ten deel Uitgeest te verrijken met de fruitbomen Uitgeester Zoet en de Assumer Peer.

Een jaar geleden besloot Uitgeester Nico Brantjes deze van oorsprong Uitgeestse rassen nieuw leven in te blazen door ze te laten ‘op-enten’. De daardoor ontstane twee hoogstamboompjes werden door de leerlingen samen met wethouder de Vink Hartog geplant dichtbij de plek waar ze 150 jaar geleden zijn ‘geboren’ dankzij een teler van Assum.

De plantplek was gesitueerd ter hoogte van de Darse/Kruiskamplaan in het park. Op één terp is de Assumer Peer geplant en op de andere het Uitgeester Zoet. Een haagje zal de beplanting van de bomen op de terpen in het gemeenteplantsoen omlijsten en afschermen. In buitenste rij komt een wildachtige struik, de Zilverbes en op de terp zelf komt klein fruit, denk hierbij aan aardbei en bessen. Na 5 jaar krijgen de twee hoogstambomen vrucht. De Assumer Peer moet je direct eten na het plukken en de Uitgeester zoet moet je een aantal dagen laten rijpen.

De kinderen van de Kornak waren heel enthousiast en waren ook niet bang om wurmen over de terpen te gooien. De wurmen dienen voor een goede doorgang in de grond. Nico Brantjes sprak de wens uit naar de wethouder en dus naar het gemeentebestuur om meer fruitbomen en klein fruit te