Ruim € 17.700,- opgehaald voor ReumaNederland

Op zaterdag 26 en zondag 27 januari genoten 14.000 wandelaars van de prachtige natuur in de omgeving Egmond aan Zee. Gedurende twee dagen liepen de wandelaars over 10,5 of 21,1 km langs het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat. Le Champion start het nieuwe wandeljaar altijd met deze prachtige Egmond Wandel Marathon tegen reuma en dit jaar met een speciaal, duurzaam tintje.
De weersvoorspellingen in aanloop van het evenement waren niet al te gunstig, maar vooral de deelnemers op zaterdag hebben genoten van prachtig wandelweer, het zonnetje liet zichzelf zelfs sporadisch zien. Zondag was de lucht grijs en viel er bij tijd en wijle een buitje. Dat mocht overigens de pret niet drukken, Sporthal De Watertoren was twee dagen het decor van uitzinnige gezelligheid. De livemuziek stond lang aan waardoor dansende en roeiende wandelaars overal te zien waren. 
Duurzaamheid is al jaren een belangrijke pijler op de agenda van Le Champion. Tijdens de Egmond Wandel Marathon tegen reuma zijn daar grote, nieuwe stappen in gezet. Deelnemers zijn opgeroepen zwerfafval mee te nemen van het strand en uit de duinen en dit in te leveren bij de finishlocatie. Dit is goed opgepakt door de wandelaars, honderden deelnemers zijn langsgegaan bij de stand van Gejut in de sporthal voor informatie of om zwerfafval in te leveren. Gejut is een partij die van gejut materiaal (strandafval) kunstwerken maakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling. Verder had de organisatie verschillende watertappunten op de route geplaatst waar wandelaars hun bidons konden vullen. Door deze duurzame maatregel heeft Le Champion het uitdelen van plastic flesjes en pakjes achterwege kunnen laten.
Wandelaars konden tijdens de inschrijving kiezen uit één of twee dagen wandelen. De Noordroute ging richting Bergen aan Zee en de Zuidroute richting Castricum aan Zee. Beide routes waren nagenoeg even geliefd onder de deelnemers, die onderweg veel hebben genoten van de fijne natuur. De grote grazers in het Noordhollands Duinreservaat lieten zich ook met enige regelmaat zien. 
Eventmanager Jeroen Wouda kijkt terug op een geslaagde editie. ,,De hulp van de vele vrijwilligers, een kleine 200 maar liefst, was ook dit jaar weer van uitzonderlijke klasse. Dankzij hen kunnen we zo’n mooi wandelevenement organiseren, zij hebben door weer en wind voor iedereen klaargestaan, letterlijk en figuurlijk. Wij zijn zeer tevreden dat de wandelaars de stappen die we hebben gezet ten behoeve van duurzaamheid positief hebben ontvangen. Men heeft onderweg veel zwerfafval opgepakt en in containers gedumpt of ingeleverd bij Gejut. Zo laten we de omgeving schoner achter dan dat we het aantroffen en dat doen we in samenwerking met de wandelaars. Daar zijn we erg trots op.’’ 
ReumaNederland, voorheen Reumafonds, is al sinds de eerste editie verbonden als het goede doel aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma. Ieder jaar kunnen deelnemers bij de inschrijving een vrijwillige bijdrage doen. Anita Witzier nam ook dit jaar de cheque weer in ontvangst namens ReumaNederland. In totaal is er maar liefst € 17.714 euro opgehaald voor dit prachtige goede doel.
De 17e editie van de Egmond Wandel Marathon tegen reuma vindt plaats op 25 en 26 januari 2020. Kijk voor meer informatie en foto’s op www.facebook.com/egmondwandelmarathon en www.egmondwandelmarathon.nl. (Foto: aangeleverd)