PWN en HHNK weer in de prijzen met schoon water

PWN heeft samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) voor het tweede jaar op rij de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘schoon water’ gewonnen voor een gezamenlijk idee, New Hart. Vanuit PWN zijn drinkwatertechnoloog Ruud van der Neut en Manager Research & Development Bram Martijn betrokken bij dit initiatief. Van der Neut: ,,Heel gaaf dat de circulaire ambities van PWN en HHNK weer worden beloond!’’

Bestaande biologische zuiveringsconcepten produceren afvalwater dat maar net schoon genoeg is om te lozen, maar zeker niet hergebruikt kan worden. Dit wil men oplossen met de ‘New Hart’ zuivering. In deze zuivering wordt het afvalwater gezeefd van grof naar fijn. Er wordt begonnen met een harkrooster, daarna een fijnzeef en daarna komen de drinkwatertechnologieën in beeld. De gaatjes van de zeven worden dus steeds kleiner.

Met keramische membranen worden eerst bacteriën tegen gehouden. Daarna volgt nanofiltratie, die zelfs medicijnmoleculen, microplastics en antibiotica resistente genen tegenhoudt. Na de nanofiltratie blijft er water over dat alleen nog wat zouten en alle stikstof bevat. Die stikstof moet er dan nog uit en dat gebeurt met een andere technologie van PWN, ionenwisseling. Na nog een laatste bewerkingsstap houdt men dan een hoogwaardige waterkwaliteit over en stikstof die kan worden hergebruikt.

Het zeven zorgt ook voor restmateriaal. Dat zeefgoed noemt men centraten en hierin zitten niet alleen alle organische stoffen, maar ook de medicijnresten, microplastics, etc. Deze centraten worden in een superkritische vergasser gestopt die van deze stoffen groen aardgas maakt.

New Hart biedt dus een totaaloplossing. En ook al betreft het nog een idee en moet er nog heel veel uitgezocht worden, het is wederom een mooie opsteker en stimulans voor de innovatieve initiatieven. Kijk voor meer informatie over het project: https://www.waterinnovatieprijs.nl/project/new-hart-voor-de-rwzi/ (Foto: aangeleverd)