Politici willen opheldering over uitgaansgeweld

Ondanks het verscherpte toezicht en extra veiligheidsmaatregelen ging het donderdag weer mis in het dorp. Zo’n twintig jongeren gingen met elkaar op de vuist voor modezaak Mull. Castricumse politici zijn het zat.

Ralph Castricum, voorzitter van Forza! Castricum, deelde beelden van de vechtpartij op Twitter. Hij wil dat burgemeester Mans in actie komt. ,,Dat tuig moet een horeca- en gebiedsverbod krijgen. Het is niet de eerste keer dat de vlam in de pan slaat.” Castricum stelt dat er te weinig beveiliging is buiten het weekend. Dat beaamt wijkagent Jacco Munster. ,,Op donderdag is er geen horecatoezicht. Maar er was wel een feest gaande.”

‘Buiten beeld’
Volgens Munster is de plek van de vechtpartij een ‘kritiek punt’. ,,Het gebeurt net buiten het oog van de burgemeesterscamera.” Het was twee maanden wat rustiger, maar nu is het bijna wekelijks raak. ,,We hebben hekken laten plaatsen, extra politiemensen ingezet en we kunnen zelfs de Landelijke Eenheid inschakelen”, legt Munster uit. ,,We proberen het voor te zijn, maar het lukt niet altijd.” Er vielen geen gewonden. Omdat de groepen al uit elkaar waren toen de politie arriveerde is er niemand opgepakt. ,,Wel hebben we in twee weekenden vijftien horecaontzeggingen opgelegd”, aldus Munster.

‘Elk weekend escalaties’
Meerdere fracties, waaronder Forza!, CKenG en de VVD, hebben vragen gesteld. VVD-fractievoorzitter Rob Dekker: ,,We horen elk weekend wel van een kleine escalatie. Deze geweldsuitwassen moeten stoppen.” De VVD wil weten welke maatregelen de gemeente heeft getroffen om de vechtpartijen te voorkomen. Ook vraagt de partij zich af of het mogelijk is de overlastgevende groepen de toegang tot het dorp te ontzeggen door hen op het station al een rechtsomkeert te laten maken. ,,Wat de VVD betreft zijn draconische maatregelen geoorloofd om de aanstichters van dit geweld aan te pakken.” Forza! wil weten of de relschoppers uit Castricum komen en is benieuwd of de signalementen voldoende zijn voor vervolging.