Oproep: Mogen we even binnenkijken?

Van kleurrijk tot sober en van minimalistisch tot uitbundig: wat is er nu leuker dan binnenkijken in andermans huis? Tekstschrijver en interieurstylist Mardou van Kuilenburg gaat op zoek naar mooie stulpjes in Castricum en omgeving. Ze trapt in de editie van 17 april af met haar eigen hoekwoning uit 1969.

,,Begin 2018 verruilde ik samen met mijn man Daniël, dochter Amélie (2) en twee katten ons Haarlemse ‘poppenhuis’ voor een hoekwoning in de Molendijk. Ik ben geboren en getogen in Castricum, maar vertrok in 2008 naar de stad met het idee niet meer terug te keren. Het stadse, anonieme bestaan lonkte. En toen gebeurde het: mijn man en ik werden verliefd op de tuin die bij dit huis hoorde. Groot, groen, weids. Een soort vakantiehuis. Via mijn ouders hoorden we dat het te koop kwam. Op een zomeravond hebben we stiekem over de schutting staan loeren en contact gezocht met de eigenaar. Na twee bezichtigingen hebben we het huis, dat officieel nog niet te koop stond, zonder tussenkomst van een makelaar gekocht. De bovenste twee woonlagen hebben we in drie weken tijd verbouwd, de begane grond en de tuin staan voor komende zomer gepland.

Tegenslag met verbouwen
Het duurde even, maar inmiddels gaat dit huis wel als thuis voelen. We hebben flink wat tegenslag gehad met verbouwen. Daarnaast ben ik nogal impulsief en niet gezegend met veel geduld, dus in zo’n verbouwproces levert dat nog weleens wat wrijving op. Het meest blij zijn we met de ruimte in- en rond het huis. Hoewel de tuin nog niet klaar is, genieten we enorm van de buitenruimte. Het voelt daar nog steeds als vakantie.

Simpele ingrepen
Ik ben dol op de jaren ’30 stijl. Mooie ornamenten, stuklijsten glas-in-loodramen… Ons nieuwe huis heeft niets van dit alles. Maar met simpele ingrepen maken we het eigen. Andere binnendeuren, een moderne vloer, openslaande deuren… Er is geen woonstijl die hier de boventoon voert, ik hou van variatie en maak graag dingen zelf. Unieke items, spullen met een doorleefd uiterlijk of een mooi verhaal maken een huis eigen. Uiteindelijk is dat toch een gevoel. Dan kun je nog zoveel items neerzetten, maar krijg je nooit de sfeer die je eigenlijk wilt creëren.

Mardou van Kuilenburg is bedenker en oprichter van interieurplatform sevencouches. Ze werkt als tekstschrijver, journalist en woonstylist. Jouw huis in deze rubriek? Geef je op via weekblad@castricummer.nl.