Nieuwe vorm van jeugdhulpverlening in Uitgeest

Steeds vaker zullen Uitgeesters geconfronteerd worden met het fenomeen Social Brokers. Zegt het u nog helemaal niets? Dennis Vereijken, Community Manager en aanspreekpunt van Social Brokers doet er momenteel alles aan om deze vorm van preventieve jeugdhulp in Uitgeest te introduceren. Dit ook in samenwerking met de jeugd- en jongerenraad Uitgeest. Tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis legt hij samen met wethouder Antoine Tromp uit wat de bedoeling is. Dennis: “Eigenlijk is iedereen een Social Broker want in feite is dit iemand met een signaalfunctie. Jongeren gaan met en klein probleem eerder naar iemand uit hun directe omgeving dan naar een professional. Vaak weten ze niet waar ze moeten aankloppen of ervaren zij een drempel. De kapper, de rij-instructeur, de sportcoach of een buurvrouw, degenen die dicht bij de jongeren staan, kunnen een luisterend oor bieden, bepaalde problemen herkennen en zich op een positieve manier bemoeien met de jeugd.”

Het Social Brokers project groeit in rap tempo en men is al actief in meer dan 15 grote en kleinere gemeenten. Uiteindelijk is het de bedoeling om in heel Nederland een sterk (digitaal) netwerk van Social Brokers op te zetten waarmee alle jeugd nog beter en sneller geholpen kan worden met hun problemen. Dennis: “Het gaat hier niet alleen om probleemjongeren, het kan ook zijn dat iemand, om welke reden dan ook, niet lekker in z’n vel zit. Een Social Broker kan kennis en ervaring gratis inzetten om hulp te bieden en indien gewenst door te verwijzen.” Omdat het allemaal nog in de kinderschoenen staat, doet Social Brokers aan monitoring en trendonderzoek. Zo komen zij erachter of de goede wegen worden bewandeld. Om Uitgeesters bewust te maken van het, voor hen vanzelfsprekende, werk dat zij nu al verrichten als Social Broker zou het mooi zijn hen een bedankje te geven in de vorm van een ansichtkaart of een andere attentie. Zo worden mensen zich ook bewust van het belang er te zijn voor een ander als het bijvoorbeeld even niet meezit. Dennis: “Het is niet noodzakelijk maar het is wel mogelijk om je gratis en vrijblijvend aan te melden als Social Broker via de website, waardoor je jongeren in je eigen netwerkt helpt maar dan nog makkelijker en beter door te profiteren van de kennis van andere Social Brokers. Op de website zijn al aardig wat bekende en minder bekende Nederlanders te zien die zich hebben aangesloten bij de Social Brokers.

Wethouder Tromp enthousiast: “Uitgeest was altijd al hecht maar Social Brokers maakt weer duidelijk hoe belangrijk zo’n netwerk is.” Voor meer informatie: www.socialbrokers.nl/uitgeest of via facebook https://www.facebook.com/uitgeestbrokers. (Monique Teeling)