Nieuw Jaarboek Oud-Castricum dikker dan ooit

Vrijdag 23 oktober is het 38e Jaarboek van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum gepresenteerd in Huize Koningsbosch. Het jaarboek bevat weer een grote variatie aan onderwerpen over gebeurtenissen in de historie van Castricum uit de afgelopen drie eeuwen. Tien verschillende auteurs hebben daaraan bijgedragen. Door de grote variatie en de in totaal 230 afbeeldingen is de omvang van het jaarboek uitgekomen op 128 pagina’s, meer dan ooit eerder het geval was.

Het eerste exemplaar van het jaarboek werd overhandigd aan Ton Settels, een van de organisatoren van Tour de Flevo (foto), waar ruimschoots aandacht aan wordt besteed. Kapelaan Cor van der Wel nam het initiatief om een fietstocht van vier dagen te houden rondom het IJsselmeer voor jongens in het dorp van twaalf tot en met zestien jaar. De geschiedenis van de Rode Kruisafdeling komt aan de orde en het duingebied achter Bakkum dat drie generaties lang koninklijk bezit is geweest. En dan de stranding bij paal 45 van de bark Wilhelmina Frederika, een aanrader om te lezen. Dan de geschiedenis van De Bakkerij met fraaie foto’s, de kruideniers in het dorp van de afgelopen honderd jaar. In het gesprek met Engel Twisk wordt teruggekeken op zijn leven en dat van zijn ouders en grootouders, het huis aan de Hoogeweg 1 en een wandeling van Eli Heimans, vriend en tijdgenoot van Jac.P. Thijsse, rond de Papenberg. De Castricummers en Bakkummers die op de lijsten van de opvarenden van VOC-schepen voorkomen met hun functie, het jaar van vertrek en de duur van hun dienstverband zijn het onderwerp van een artikel. En tot slot de familie Borst. Na de komst in Castricum in 1888 van Cornelis Borst met zijn gezin kreeg deze familie veel bekendheid in Castricum. Het gezin bestond uit acht zoons en twee dochters. Die acht zoons hebben elk op een verschillende manier een belangrijke rol gespeeld in ondernemend Castricum en Bakkum; zij hadden voordeel van de expansie van Bakkum, vooral de bouw van provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch. De foto’s zijn, zeker voor oorspronkelijke Castricummers, een feest van herkenning.

Het Jaarboek is te koop in de boekhandel en op maandag- of woensdagavond in het Historisch Informatie Centrum de Duynkant.