Tuin

Niet meer weg te denken uit huis en tuin: de lange tafel

PARTNERBIJDRAGE

Hij treedt op de voorgrond in reclames voor ‘Italiaanse’ producten, woonblogs en is veelal het decor van idyllische scènes op tv en het witte doek: de lange tafel. De hele familie eraan, een overvloed aan lekkernijen erop en bij voorkeur een ondergaande zon boven de glooiende heuvels op de achtergrond. Ook in de nu zo populaire woonkeuken mag de lange tafel niet ontbreken. Hoe is dat gekomen?

Zo’n plek in de tuin zelf creëren

Het Nederlandse klimaat leent zich er (nog) niet voor om van maart tot bijna november buiten te eten, maar dat we vaker in onze tuinen vertoeven is een feit. Wellicht heeft het met de lockdowns uit 2020 en 2021 te maken, maar ook daarvoor was er al meer behoefte aan frisse lucht. Een bedrijf als biedt de nodige inspiratie om het terras tot een plek te maken die veel overeenkomsten vertoont met de taferelen die we van de tv kennen, is Hartman meubels.

Invloeden van tv

De invloed van het tv-scherm heeft een grote rol gespeeld. Grappig genoeg zijn het niet zelden Nederlandse producenten die zich hebben laten inspireren door het typisch Italiaanse tafereel van een familie die feestviert. Dat gebeurt niet staand en drinkend, zoals aan de typisch Nederlandse statafels, maar zittend en vooral etend. Die gezelligheid is een beproefd vehikel voor het aan de man brengen van merken die heel Italiaans klinken, maar het niet altijd zijn.

Woonprogramma’s: nooit minder dan zes stoelen

Ook al wonen sommige mensen alleen of met z’n tweetjes en soms niet al te groot, de lange tafel heeft doorgaans minimaal zes stoelen. Ook buiten. Bij het inrichten van tuinen en huizen is de invloed van woonprogramma’s merkbaar. Zet Eigen huis & tuin: Lekker Leven maar eens aan, of Kopen zonder Kijken. In gedachte dineren stellen die een huis kopen elke avond met een groep. Of er is een voorschot genomen op gezinsuitbreiding.

Interieurs van Onbekende Nederlanders in tijdschriften

In de magazines die op zaterdagen bij kranten zitten, of in tijdschriften, mogen lezers zich aanmelden voor het showen van hun interieur. Wekelijks is te lezen en zien welke items zij in hun tuin, badkamer, slaapkamer, keuken en woonkamer hebben neergezet. De lange tafel ontbreekt nooit. Overigens laten de geïnterviewde bewoners maar wat graag doorschemeren dat ze veel gereisd hebben. Nooit komt een bijzettafeltje eens van de woonboulevard. “Dat beeldje heb ik in Oeganda gekocht”, of “Dat kleed zagen we in een vintage boetiekje in Kopenhagen”.

Lange tafel in de woonkeuken

Ergens in deze eeuw besloten we massaal dat de keuken het epicentrum van het gezinsleven moet worden. We zagen in series en films dat zo’n beetje alles zich in de keuken afspeelt: niet alleen koken en eten, maar ook knutselen, discussiëren, werken en spelen. Dat is hiernaartoe gewaaid. Een lange tafel is in Nederland de eyecatcher in menig moderne keuken geworden, een soort pleisterplek waar elk gezinslid vroeg of laat aan belandt. Hoe dan ook is het een niet meer weg te denken item geworden. En dat is niet vreemd, want zo’n lange tafel is naast een gezellige verzamelplaats uitermate praktisch.