Inventarisverzekering

Wanneer is een inventarisverzekering een goed idee?

PARTNERBIJDRAGE

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen beschikbaar. Als je begint met ondernemen, komen daar nog veel opties voor zakelijke verzekeringen bij. Niet elke zakelijke verzekering is echter van toepassing op je bedrijf. Wat in veel gevallen wel een goede verzekering is om te hebben, is de inventarisverzekering. Wat houdt deze precies in en wanneer is het een goed idee om deze af te sluiten? Je leest het in dit artikel!

Wat is een inventarisverzekering?

De naam verklapt het eigenlijk al grotendeels. Met een inventarisverzekering verzeker je – je raadt het al – de inventaris van je bedrijf. Een inventaris loopt namelijk nogal wat risico’s. Zo kan er schade ontstaan, bijvoorbeeld door een storm of door een lekkage. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat er iets gestolen wordt. Aangezien de inventaris vaak een belangrijk onderdeel is van het bedrijf, kan het slim zijn om een verzekering af te sluiten die de financiële gevolgen van deze risico’s afdekt.

Wanneer is een inventarisverzekering nodig?

Er zijn als ondernemer maar weinig verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Een goederen inventarisverzekering is dus ook geen verplichte verzekering voor je bedrijf. Toch kan het in bepaalde gevallen sterk aan te raden zijn om je zakelijke spullen goed te verzekeren.

Is de inventaris van je bedrijf veel geld waard? Omdat hij bestaat uit dure computers of machines? Dan kan het slim zijn om na te denken over het afsluiten van een verzekering. In het geval dat er iets beschadigd raakt, of als er iets gestolen wordt, dan brengt dit flinke kosten met zich mee als de spullen een hoge aanschafwaarde hebben. Niet elk bedrijf kan zo’n financiële klap makkelijk opvangen. Als er bijvoorbeeld recent is geïnvesteerd in een nieuw project, dan is er misschien tijdelijk minder geld beschikbaar. Het is slim om dan verzekerd te zijn.

Ook als je bedrijf sterk afhankelijk is van de inventaris, kan het slim zijn om een polis af te sluiten. Als je geen geld kunt verdienen zonder inventaris, dan wil je bij schade of diefstal zo snel mogelijk weer vervangend materieel beschikbaar hebben. Als je niet de middelen hebt om snel zelf nieuwe spullen aan te schaffen, dan is een verzekering slim, omdat je dan het nodige geld van de verzekeringsmaatschappij krijgt. Daarmee kun je snel nieuwe spullen inslaan en weer omzet gaan genereren.

Hoeveel betaal je voor een polis?

Als je besloten hebt dat je bedrijf kan profiteren van deze verzekering, dan wil je natuurlijk weten aan welke kosten je moet denken. Dit is echter lastig om op voorhand te zeggen. Het precieze maandbedrag is afhankelijk van een aantal factoren die voor ieder bedrijf anders zijn. Zo heeft ieder bedrijf een andere inventaris met een andere aanschafwaarde. Je kunt daarom het beste gewoon een offerte opvragen bij de verzekeraar. Dan weet je precies hoeveel je per maand moet betalen om je inventaris te verzekeren.