Willy Bombeek winnaar Graalbokaal Award 2024

Limmen – Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in de middeleeuwse PKN-kerk heeft pastor Jan Veldt vorige week de Graalbokaal Award aan Willy Bombeek uitgereikt. Naar mening van de jury heeft de Brusselaar zich zeer verdienstelijk gemaakt als geestelijk vader van de recent wereldwijd mogelijk gemaakte zegening van homorelaties in de rooms-katholieke kerk.

Vanuit een persoonlijke inspiratie en overtuiging heeft de prijswinnaar de Vlaamse bisschoppen in 2022 ervan kunnen overtuigen dat ook in de rooms-katholieke kerk iedereen zichzelf moet kunnen zijn en haar/zijn rol moet kunnen opnemen en participeren vanuit gelijkwaardigheid. Dit resulteerde in 2022 in de baanbrekende stap dat ook homorelaties in de Vlaamse kerk een zegening kunnen krijgen.

In december 2023 kwam tamelijk onverwachts vanuit Rome het bericht dat de zegening niet alleen tot België beperkt bleef, maar nu breed binnen de RK-wereldkerk mogelijk is. De jury vindt het dan ook bijna vanzelfsprekend dat Bombeek, die aan de basis heeft gestaan voor de wereldwijde mogelijkheid voor een zegening van homoseksuelen en lesbiennes in de RK-kerk, de Graalbokaal Award 2024 verdient.

Op de foto:
Raymond Hintjes (links) won de Graalbokaal in 2023, Willy Bombeek (rechts) is dit jaar de winnaar geworden. (Foto: Stichting RK homo-emancipatie)