Ellen Rohde brengt dichtbundel uit

Castricum – Vrijdag verscheen de dichtbundel ‘ Zielsverbonden – In het donker doorvoeld, in licht geboren’ van Ellen Rohde. Hierin neemt ze de lezer mee op reis, en laat ze zien hoe zij de wereld beleeft en ervaart.

Ellen (44) lijdt al jaren aan de postvirale hersenziekte ME. Meer dan de helft van haar leven speelde zich af binnen de vier muren van de kamer waarin ze inmiddels 24 uur per dag in het pikkedonker verblijft. Als poging tot bescherming tegen een invasie van stimuli draagt ze dag en nacht een oogmasker, oordoppen, oorkappen en twee sensorische mutsen over haar hoofd. Ze ziet vrijwel niemand, de enige levende wezens die dagelijks bij haar zijn, zijn haar twee trouwe kattenvrienden Frisbee en Knikker.

De momenten dat er een zeer korte interactie is met haar zorgverleners, raakt haar lichaam direct in shock. Daarna heeft ze veel tijd nodig om van deze onverdraaglijke pijn bij te komen. In totale afzondering van de buitenwereld, volkomen geïsoleerd, komen de gedichten uit haar bundel als vanzelf bij haar binnen. Vanuit het diepste van haar zijn voelt ze het als haar missie om dat wat zij in het donker doorvoelt via haar eigen licht de wereld in te brengen. (Boekscout, ISBN: 9789464896855) (Foto Ellen Rohde: aangeleverd)