Herdenking 4 mei en viering 5 mei met speciaal tintje

Castricum – De herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei staan weer voor de deur. Het 4/5 mei comité Castricum heeft voor dit jaar een programma opgesteld dat op enkele punten afwijkt ten opzichte van voorgaande jaren.

Door Henk de Reus

Tijdens de herdenking bij het monument op 4 mei zal het jeugdige, lokale pianotalent Benjamin Zoon een gedeelte uit het tweede pianoconcert van Rachmaninov spelen. Benjamin (14) is autodidact en leerde zich het pianospelen zelf aan. Hij kon geen noten lezen en hanteerde daarom een eigen methode. Sinds 2022 krijgt hij pianoles bij Stichting Toonbeeld en vanaf eind vorig jaar krijgt hij zaterdags les op het Conservatorium. De vleugel waarop hij speelt wordt regelmatig ingezet bij concerten van de bekende Nederlandse zangeres Laura Fygi. Zoals gewoonlijk verzorgt Muziekvereniging Emergo met sfeervolle koralen de muzikale omlijsting tijdens de herdenking.

Benjamin Zoon speelt tijdens de herdenking op 4 mei op de vleugel een gedeelte uit het tweede pianoconcert van Rachmaninov. (Foto: Henk de Reus)

Estafettetocht Bevrijdingsvuur

Aan het eind van de herdenking vertrekken negentien atleten van Atletiekvereniging Castricum voor een estafetteloop naar Wageningen. Hier halen zij het Bevrijdingsvuur op en brengen dit de volgende dag naar Castricum. Leden van scouting Castricum en Limmen vormen een ereboog bij hun vertrek. Van de negentien leden zijn er zestien die de afstand hardlopend afleggen, drie personen gaan fietsen (als begeleider van de hardloper) en er is een coach. De estafettelopers leggen totaal 130 kilometer en per persoon een afstand tussen de zestien en twintig kilometer af. De aankomst van het Bevrijdingsvuur op het Horecapleintje is op 5 mei om 11.55 uur. Bij aankomst begeleiden de jongste leden van AVC de atleten. De burgemeester zal hierna met de aangeboden fakkel het Bevrijdingsvuur in Castricum aansteken.

Atleten van Atletiekvereniging Castricum brengen het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Castricum. (Foto: aangeleverd)

Kindervermaak

Net zoals voorgaande jaren verzorgt het Dagorkest van Emergo vóór het ontsteken van het Bevrijdingsvuur de muziek. Na de toespraak van de burgemeester volgt een tweede optreden (tot 13.00 uur). Direct aansluitend kunnen kinderen zich uitleven op een springkussen dat hier geplaatst is. Ook kunnen zij hun vaardigheden uitproberen op spelmateriaal. Denk aan (oud Hollands) ringwerpen, c.q. -blikgooien, Mega 4 op een rij en een piratenspel. Bij het springkussen en de spelen is begeleiding aanwezig.

Goed om te weten

De herdenkingsdienst in de dorpskerk start dit jaar om 18.00 uur in plaats van 18.15 uur. Dit betekent dat de stille tocht vanaf de dorpskerk ook een kwartier eerder van start gaat (18.35 uur). Het complete programma treft u volgende week aan op de gemeentepagina. (Foto boven: Henk de Reus)