Met KVU naar de Pieperrace bij Volendam

Kanovereniging Uitgeest opende 3 april het nieuwe kanoseizoen met een bezoek aan de traditionele Pieperrace bij Volendam. Het was een uitgelezen dag: eindelijk was de kou uit de lucht en er was net genoeg wind om de “bruine vloot” in haar volle glorie te kunnen bewonderen. De Pieperrace is een traditie die herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, toen de vissers uit Volendam gevaarlijke tochten ondernamen om in Friesland aardappelen (piepers) te gaan halen voor de hongerende bevolking in Amsterdam. Tegenwoordig is dit een jaarlijks spektakel waaraan een groot aantal traditionele schepen deelneemt op de Gouwzee en het Markermeer.

Een groep kanoërs van de KVU was er ook dit jaar weer bij. Startpunt was een recreatiestrandje bij Edam, vanwaar werd overgestoken naar Marken. Daar werd het prachtige oude stadje bezichtigd, waarbij de vele toeristen niet eens vreemd opkeken van die mannen in hun rubberpakken. Na de verse koffie in het café aan de haven werd koers gezet naar het noorden, waar precies om twaalf uur de start van de wedstrijd plaats vond. De kano’s bleven net buiten de vaargeul dobberen, terwijl grote en kleine klassieke schepen met volle zeilen, elkaar haast verdringend, voorbij voeren het Markermeer op. Wat een luister, wat een pracht!

Toen de laatste zeilschepen voorbij waren staken de KVU-ers nog over naar Edam, waar op het strand bij de watersportvereniging de meegebrachte boterhammen werden geconsumeerd. Daarna was het tijd om de terugtocht te aanvaarden, met slechts een korte pauze bij Volendam, om voor de files weer naar huis te kunnen rijden.

Voor meer foto’s, informatie over onze instapavonden en andere tochten: www.kanovereniging-uitgeest.nl. (Henk Hoogerwerf)