Lezerspost: bezorgde inwoner in verband met houtkachels

Na het eten loop ik graag een ommetje. Helaas loop ik vaak in de rook van houtkachels. De stank geeft een ‘dit kan niet goed zijn’-gevoel. Van de week ontvang ik de nieuwsbrief van Juglen Zwaan met wetenschappelijke onderzoeken dat de houtkachel een kwart van alle fijnstofvervuilers is. Via het Longfonds kun je de luchtkwaliteit meten in Castricum. Daar schrok ik van. Denk je gezond aan zee te wonen, blijkt dit niet zo te zijn.

TNO waarschuwt dat de uitstoot van fijnstof en kankerverwekkende stoffen op dit moment toeneemt, doordat burgers meer hout zijn gaan stoken om te besparen op aardgas. Als iemand naast mij rookt, kan ik weglopen of er iets van zeggen. Bij de stank van de houtkachel kan ik niet zien waar deze vandaan komt. Ik fietste bijvoorbeeld door de Dorpsstraat en kwam in een walm rook terecht.

Bij de gemeente heb ik een klacht ingediend, maar die kunnen niets doen omdat er landelijk nog geen regels zijn. Zelfs als het advies is om niet te stoken en de eigenaar het toch doet. Kan de gemeente hier van afwijken? Ik maak mij zorgen. U ook?

Vriendelijke groet,

Een bezorgde bewoner

Gegevens inzender bij de redactie bekend