Kunst of muziek voor mensen met dementie

Toonbeeld start in samenwerking met Welzijn Castricum twee cursussen voor mensen met dementie; een cursus waarin de deelnemers actief aan de slag gaan met kunst kijken en maken én een cursus waarin de deelnemers samen gaan zingen. In samenspraak met Welzijn Castricum kan worden geassisteerd met vervoer.

,,Kunst maakt gelukkig”, zegt docent Afke Spaargaren (foto). ,,Op diverse plaatsen in Nederland worden deze geheugencursussen al met veel succes gegeven. Het Museum voor Moderne Kunst in New York  is er mee begonnen, ik zag het in het Stedelijk Museum in Amsterdam en voer het nu op eigen wijze uit op diverse locaties in de IJmond.  Nu dus ook in Castricum bij Toonbeeld.”

Ook van muziek kunnen zelfs mensen met dementie in een vergevorderd stadium opleven. Muziek vergeet je niet: ,,Een vrouw die eigenlijk altijd ingedut aan tafel zat, leeft nu helemaal op bij het nummer dat haar vader vroeger altijd zong bij het scheren. Ze zingt mee. Je brengt mensen met muziek tot leven.” Deze lessen zijn ook geschikt voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. De zangbijeenkomsten starten op donderdag 14 december om 15.30 uur  uur in de foyer van Geesterhage.  Daarna om de week. De kunstlessen zijn wekelijks en gaan van start op 15 januari om 14.00 uur in het tekenatelier van Toonbeeld. Aanmelden kan http://toonbeeld.tv/speciale-doelgroepen of tel.: 0251-659012.