Korfbalvereniging Helios zestig jaar jong en klaar voor de toekomst

Foto boven:
Huidig voorzitter Frank Brakenhoff (links) met zijn voorgangers Rob Reijniersen (midden) en Bert Koopman. (Foto: Bos Media Services)

Castricum – Een lang gekoesterde wens van korfbalvereniging Helios is in vervulling gegaan. Zaterdag is het gloednieuwe kunstgrasveld officieel in gebruik genomen. De ceremonie viel samen met het vieren van het zestigjarig bestaan van de vereniging. In de afgelopen maanden is door de vrijwilligers van de vereniging veel werk verzet om alles op tijd af te kunnen krijgen. Het clubhuis kreeg een nieuw geïsoleerd dak en nieuwe kunststof kozijnen in de clubkleuren geel en zwart. Het terrein eromheen werd opnieuw bestraat en na een geslaagd jubileumweekend richt men zich nu op verdere uitbreiding van het aantal leden.

Door Raimond Bos

Frank Brakenhoff (1981) was al zo’n vijfentwintig jaar spelend lid van Helios, toen hij zo’n vijf jaar geleden de vraag kreeg of hij voorzitter van de vereniging wilde worden. Hij vertelt: ,,Ik heb nooit die ambitie gehad en ik trad aan in een onrustige tijd. In korte tijd is binnen onze vereniging door een aantal mensen een ontzettende krachtsinspanning geleverd en we zijn erg trots op het resultaat.’’ Twintig jaar geleden verhuisde Helios van een terrein aan de Eerste Groenelaan naar het huidige onderkomen op sportpark Noord-End. Die kans deed zich voor nadat de twee aldaar gevestigde voetbalverenigingen besloten te fuseren. Bert Koopman was op dat moment voorzitter van het bestuur. De verhuizing legde Helios geen windeieren, want het ledenaantal verdubbelde in de jaren die volgden. Koopman droeg na negentien jaar de voorzittershamer over aan Rob Reijniersen, laatstgenoemde zou vervolgens negen jaar in die functie actief blijven.

De officiële opening van het nieuwe kunstgrasveld door voorzitter Frank Brakenhoff van Helios en sportwethouder Roel Beems. (Foto: Michelle Bontje)

Ondergeschoven kindje

In de afgelopen jaren stond Helios voor een aantal belangrijke beslissingen, die steeds moesten worden uitgesteld. Frank Brakenhoff: ,,Bij de gemeente Castricum is veel gesteggeld over het verplaatsen van het zwembad naar sportpark Noord-End. Dat zorgde er voor dat er geen besluit werd genomen over het aanleggen van een kunstgrasveld voor onze vereniging. Sowieso zijn wij de laatste korfbalvereniging in Noord-Holland die een kunstgrasveld krijgt.’’ Brakenhoff is van mening dat de sport in het algemeen in Castricum te vaak een ondergeschoven kindje is: ,,De aandacht voor de sportclubs mag naar mijn mening wel wat groter worden.’’ Dan steekt hij de hand in eigen boezem: ,,Misschien ligt het ook wel een beetje aan onszelf. Misschien zijn we in de afgelopen jaren te bescheiden geweest.’’ Aan die bescheidenheid kwam uiteindelijk een einde, want het bestuur begon twee jaar geleden met het voeren van gesprekken met alle fracties in de gemeenteraad.

Race tegen de klok

Terwijl er vanuit de gemeente groen licht kwam voor de aanleg van het kunstgrasveld, moest ook het clubgebouw flink aangepakt worden. Brakenhoff: ,,Het dak was lek, we hadden geen dubbel glas, de kozijnen waren verrot, enzovoort.’’ Het bestuur van Helios hoopte de klus te kunnen (laten) klaren voordat de datum zou worden bereikt waarop het zestigjarig bestaan zou worden gevierd. Het werd een race tegen de klok, omdat levertijden ondanks eerdere toezeggingen toch overschreden werden. Wie halverwege vorige week het terrein betrad, trof er nog een bouwsituatie aan. Nog niet alle nieuwe dakrandpanelen waren geplaatst en de bestrating was nog niet geheel op orde. ,,We hebben een tropenjaar achter de rug, maar het is gelukt.’’ De vereniging focust zich in de komende tijd vooral op ledenbehoud en het verder uitbreiden van het aantal leden. Met de compleet vernieuwde accommodatie als troef verwacht men een verdere groei zeker te kunnen realiseren.

De Helios Legends (oud-spelers Helios 1) speelden zaterdag een onderlinge wedstrijd. (Foto: Michelle Bontje)

Sponsorborden

Ongeveer vier jaar geleden nam Johan Oudejans de taak op zich om de contacten met de sponsors van de vereniging te onderhouden en actief op zoek te gaan naar nieuwe sponsors. Zijn dochter korfbalde op dat moment al een aantal jaren met veel plezier bij Helios. ,,Als je kinderen ergens plezier hebben, mag je daar als ouder wel wat voor terugdoen’’, vindt Oudejans. Hij zorgde ervoor dat alle teams nu in gesponsorde shirts kunnen spelen.

Het nieuwe kunstgrasveld biedt voor hem ook een nieuwe uitdaging: ,,Daar staat honderdvijftig meter hekwerk omheen, dat we graag zouden willen volhangen met sponsorborden.’’ Helios vierde zaterdag het jubileum met – na de officiële opening van het kunstgrasveld – een bijzondere wedstrijd tussen twee teams van oud-spelers van de vereniging. Verder werd onder meer een quiz gespeeld en sloten de leden de dag af met een gezamenlijke maaltijd. Meer weten over Helios? Kijk op www.kvhelios.nl voor uitgebreide informatie.