Help Jouke (10) naar WK in Bulgarije!

Zondag 18 juni werd de tienjarige Jouke Windig uit Castricum op het grote gymsportevenement Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam nog Nederlands kampioen trampolinespringen in de hoogste topsport A jeugd klasse. Nu is hij alweer hard aan het trainen voor de kwalificatiewedstrijden voor het officieuze Jeugd WK dat in november in Sofia Bulgarije plaatsvindt. Jouke vind je na schooltijd meestal in de trampolinehal van trampolinevereniging Triffis in Sportcomplex de Meent in Alkmaar. Daar traint hij onder leiding van zijn coach Sven Mooij vijf dagen in de week, drie uur per training om heel erg goed te worden in trampolinespringen.

Behalve dat hij Nederlands kampioen is in de hoogste klasse, heeft Jouke ook al verschillende internationale successen behaald. Op een internationale wedstrijd in Engeland, de David Ward Hunt Cup won hij het brons. In Duitsland op de Ostseepokal wist hij zelfs twee keer goud te behalen. Dit steeds in de allerhoogste eliteklasse tegen jongens van meestal twee jaar ouder. Nu hij de competitie in onze buurlanden wel aardig de baas is, heeft hij zijn focus weer wat verder gelegd. In november is de zogenaamde World Age Group Competition (WAGC) , het officieuze Jeugd WK in Sofia, Bulgarije. Daar wil hij het gaan opnemen tegen de beste trampolinespringers van zijn leeftijd die er in de wereld te vinden zijn.

,,In september en oktober vinden er kwalificatiewedstrijden plaats. Ik denk dat het wel moet lukken. De gestelde limieten heb ik al eerder gehaald op wedstrijden en ook op dit NK heb ik de limiet gehaald. Mijn oefeningen gaan meestal goed en ik heb een voor mijn leeftijd hoge moeilijkheidsgraad. Op dit moment is dat 9.4 dat wil zeggen dat ik in een oefening van tien sprongen, vijf dubbele en vijf enkele salto’s spring met en zonder schroeven. Mijn moeilijkste sprong is de dubbel anderhalf gehoekt. Een dubbele salto met in de tweede salto anderhalve schroef en de eerste salto in gehoekte houding. Het liefst wil ik later naar de Olympische Spelen, want trampolinespringen is een olympische sport, maar eerst wil ik veel internationale ervaring op doen bijvoorbeeld op het Jeugd WK.”

Maar de jeugdtopsport wordt niet ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en alle kosten zijn voor deelname aan het jeugd WK voor eigen rekening. Dit kan wel oplopen tot zo’n tweeduizend euro. Om dit bedrag te kunnen opbrengen is Jouke op zoek naar sponsors. ,,Ik heb hiervoor een sponsorpagina aangemaakt op talentboek. Via deze website kunnen sporttalenten met een NOC/NSF-status sponsors werven om hun sport op hoog niveau te kunnen blijven beoefenen. Zo weten sponsors ook zeker dat hun geld goed terecht komt, want de talenten moeten de binnengekomen bedragen kunnen verantwoorden.” Via de website https://sport.talentboek.nl/profiel/joukewindig.html kunnen sponsors een donatie doen zodat Jouke in Bulgarije naar grote hoogten kan vliegen. Kijk ook op www.joukewindig.nl voor meer informatie over dit toptalent.