Gymnastiekvereniging DOS na negentig jaar nog springlevend

Foto boven:
De enthousiaste wijze waarop ‘gymjuf’ Marjan Dijkstra al veertig jaar lesgeeft zorgt ervoor dat leden trouw blijven aan de vereniging. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Gymnastiekvereniging DOS (Door Oefening Sterk) is al vele jaren een begrip in Castricum. De naam ‘gymnastiekvereniging’ ontstond bij de oprichting in 1932, maar staat inmiddels voor veel meer dan alleen gymnastiek. De vereniging bestaat dit jaar negentig jaar en gaat dit uitbundig vieren. Een mooi moment om met enkele (oud) leden terug te blikken op de afgelopen periode.

Door Henk de Reus

We treffen gymjuf Marjan Dijkstra (65) aan in de gymzaal aan de Rooseveltlaan. Binnen zwaaien zo’n twintig dames in een pittig tempo met hun armen. Ze lijken niet naar de verslaggever te zwaaien want ze staan met hun rug naar hem toe. Het beeld doet denken aan het programma ‘Nederland in beweging’ maar dan wat massaler en ongedwongener. Na de armen zijn de benen aan de beurt. Op aangeven van Marjan springen de dames in een pittig tempo vooruit, achteruit en zijwaarts. Het is werken geblazen, maar dit hebben ze graag voor Marjan over, want zij houdt hen fit.

Trouwe leden

Na de les spreken we Marjan. Bep Zegwaard (69), een van de deelnemende dames, schuift ook aan. Ze veegt de zweetpareltjes van haar hoofd. Samen blikken ze terug op negentig jaar DOS. Marjan is vanaf haar zesde jaar lid van de vereniging en geeft vanaf haar zeventiende les. Bep is al veertig jaar aan de vereniging verbonden en zat tot vorige week in het bestuur. De vele jaren trouw aan de vereniging zijn al een indicatie hoe leuk zij het bij DOS vinden. Toch zijn zij niet het langst aan de vereniging verbonden. Recordhouder is Tiny Hemstede, inmiddels 96 jaar. Ze is 79 jaar lid van de vereniging geweest en stopte op haar 87ste met gym. Tiny: ,,Ik was acht jaar toen ik op gym ging. Het was net na de oprichting van DOS. Het leek mij wel leuk omdat klasgenootjes van mij ook op gym zaten.’’ Tiny is inmiddels een aantal jaren erelid van de vereniging. Ze glimt van trots als ze alle speldjes en medailles toont die zij bij jubilea en behaalde prestaties ontving. Ze is vast van plan om er bij het aanstaande jubileumfeest bij te zijn.

Tiny (96) toont trots alle speldjes en medailles die zij tijdens haar actieve periode bij DOS ontving. (Foto: Henk de Reus)

Veranderingen

In de statuten van de in 1932 opgerichte vereniging wordt het doel als volgt omschreven: ‘De gymnastiek te beoefenen en uit te breiden, welk doel zij zal trachten te bereiken door het houden van geregelde oefeningen en het geven van uitvoeringen’. De vereniging startte met vijftig leden en in het eerste verenigingsjaar werd gebruikgemaakt van drie oefenlokalen: de zaal van De Rustende Jager, de toenmalige school naast het oude raadhuis en de zaal van hotel Borst.

Viering eerste lustrumfeest op 11 juni 1937. (Foto: aangeleverd)

Aan de oorspronkelijke doelstelling gaf men uitgebreid gevolg. In de afgelopen negentig jaar werden met regelmaat (turn)demonstraties en gymnastiekuitvoeringen gegeven. Hierdoor groeide het aantal leden in de loop der jaren flink.

Veelzijdig aanbod

Beperkte DOS zich in het begin tot gymnastiek en turnen, tegenwoordig is het aanbod heel divers. Naast gymnastiek en turnen bestaat dit uit trampolinespringen, bodyshape, jazz dance, aerobics en steps, callanetics, conditietraining, volleybal, yoga en Zumba. Genoeg om uit te kiezen dus. Het aantal leden schommelt op dit moment rond de 550. Dit heeft de vereniging mede te danken aan een aantal leden van VIOS, waar het tien jaar terug mee samenging. Op dit moment zijn de leden van de vereniging actief op vier locaties.

Uitvoering in hotel Borst op 5 februari 1956. Tiny Gorter (met vlag). Naast haar leider Visser. (Foto: aangeleverd)

Concurrentie

De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe sporten ontstaan en fitnesscentra zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ervaart de vereniging hiervan concurrentie?

Marjan: ,,Nee hoor, wij hebben een ruim aanbod waaruit je kunt kiezen. Bij een sportschool heb je geen vaste lestijden, bij ons wel. Het voordeel hiervan is dat er vaste groepen ontstaan die vertrouwd met elkaar raken. Het sociale aspect speelt bij ons een grote rol. Heb je een beperking, of ben je ergens wat minder goed in, dan wordt hier rekening mee gehouden. Bij ons mag je zijn zoals je bent. De jeugd tot vijftien jaar kan wél bij DOS terecht, maar niet bij een sportschool. Bij ons kunnen kinderen al vanaf 2,5 jaar meedoen aan gymnastiek. Ze krijgen uitdagende lessen en de hele zaal staat vol met toestellen. Ze krijgen opdrachten, moeten parcourtjes afleggen en worden hierbij geholpen. De veiligheid van de kinderen vinden wij erg belangrijk. Ook geven we ouder- en kindlessen.’’

Zomerkamp voor de jeugdleden van DOS in Beekbergen (1976). (Foto: aangeleverd)

Lang

Een negentig jaar bestaan van een vereniging is nogal wat. Waar zit de kracht van de vereniging? Bep weet het antwoord: ,,Het heeft te maken met het enthousiasme en de gedrevenheid van het bestuur en van de leiding. Dit straalt af op de leden. We zien dat mensen al veertig jaar bij de vereniging zijn. En vergeet niet dat Marjan (vijftig jaar lid) al veertig jaar lesgeeft. Dit duidt er toch op dat leiding, bestuur en leden het hier naar hun zin hebben?’’

Aankondiging in de krant van een uitvoering in 1947. (Foto: aangeleverd)

Programma jubileum

Het negentigjarig jubileum wordt uitbundig gevierd. Er wordt een reünie gehouden waarvoor leden en oud leden worden uitgenodigd. Verder is er een spellencircuit voor peuters en kleuters van twee tot en met zes jaar met hun ouders, kennismakingsspelletjes gevolgd door een gezamenlijk patatje, disco dansen en blijven slapen in de sporthal, workshops en prachtige demonstraties met dans, selectie turnen en trampolinespringen. Marjan: ,,De dansgroep en de turnselectie geven een speciale uitvoering. Ze kunnen niet wachten tot ze aan de beurt zijn.’’ Dit geldt ook voor erelid Tiny die er, ondanks haar hoge leeftijd, zeker bij zal zijn.

Meer informatie over gymnastiekvereniging DOS: www.doscastricum.nl.