GGD vaccineert risicogroepen preventief tegen apenpokkenvirus

Regio – GGD Hollands Noorden is gestart met het preventief vaccineren tegen het apenpokkenvirus. De door het ministerie beschikbaar gestelde vaccins zijn bedoeld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn de mensen met de grootste kans op het apenpokkenvirus. Op die manier wordt de uitbraak van het virus het snelst beperkt.

De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn geformuleerd door het ministerie van VWS en het RIVM. Iedere persoon die tot de geselecteerde doelgroep behoort ontvangt een uitnodiging hetzij via GGD Hollands Noorden (e-mail), huisarts of HIV-poli. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie. Het is niet mogelijk zelf een afspraak te maken voor een vaccinatie.

Overige vaccinaties

Ook mensen die intensief (bijvoorbeeld seksueel) contact hebben gehad met een persoon met het apenpokkenvirus kunnen baat hebben bij vaccinatie. Deze personen worden door de GGD samen met de betrokkene opgespoord en zo nodig benaderd voor een vaccinatie. Meer informatie over het virus is op de websites van GGD Hollands Noorden, het RIVM en SOA Aids Nederland te vinden. Ook kan men bellen naar 088 0100562 (dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur).

Op de foto:
Een met de computer gegenereerde afbeelding van de symptomen van het apenpokkenvirus. (Beeld: Gerd Altman via Pixabay)