Gemeente zet kunstenaars aan het werk

Castricum – De gemeente Castricum heeft verschillende professionele geselecteerd om dit jaar nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren in de gemeente. De financiële ondersteuning die zij hiervoor krijgen heeft als doel om de culturele infrastructuur van het dorp een positieve boost te geven in coronatijd. De kunstenaars hebben gemeen dat ze allemaal in Castricum wonen. Opvallend is dat alle drie de kunstprojecten een interactieve verbinding aangaan met het Castricumse publiek. Ze prikkelen de inwoners van het dorp om mee te doen en input te geven.

Het project ‘Dromen Delven Dromen Dragen’ wordt uitgevoerd door kunstenaars Denise Kamp en Eva Lute. Uitgangspunt is dat alle mensen dromen hebben, ongeacht leeftijd, achtergrond of gender. De kunstenaars verzamelen deze dromen via hun website en persoonlijke interviews, en vertalen deze in de zomer van 2022 naar een interactieve kunstinstallatie. Hierbij wordt samengewerkt met het Technasium van het Bonhoeffer College. Je kunt via https://dromendelvendromendragen.cargo.site/onze-dromen je dromen delen en het project volgen. Beeldend kunstenaar Marieke Warmelink wil vrouwen empoweren op hun pad naar leiderschap. Ze doet dit middels kunst. In haar project ‘Ronduit Uitgesproken’ werkt ze aan 22 portretten van inspirerende vrouwen, middels beeldende kunst, verborgen vrouwenverhalen, een presentatie op Internationale Vrouwendag, twee tentoonstellingen, een filmbijeenkomst en een Mastermind. Onlangs deed ze via deze krant al uitgebreid haar verhaal inclusief de oproep om een vrouw voor dit kunstproject te nomineren.

Digitaal boommonument

Het laatste project is van kunstenaar en speculatief designer Nicole Spit. Met haar designstudio ‘Dáárheen’ is ze gewend trendonderzoek te doen. De bevindingen uit deze onderzoeken zijn vaak inspiratie voor haar kunstobjecten, zoals nu bij het ‘Digitaal Boommonument’. Dit project komt voort uit de behoefte van veel mensen tijdens de lockdowns om de natuur in te gaan. Onze bewustwording over de waarde van bomen verandert. Toch verdwijnen ook steeds meer bomen door kap, bosbranden of door een andere kijk op natuurbehoud. Kunnen we monumentale bomen wellicht behouden door ze digitaal op te slaan in Virtual Reality? Nicole zal een aantal karakteristieke oude bomen uit de gemeente Castricum vastleggen door ze te scannen en digitaal om te zetten. Uiteindelijk gaat ze de bomen digitaal printen en exposeren. Zie art.studiodaarheen.nl voor meer informatie of volg Nicole op Instagram.

Op de foto:
Het digitaal boommonument van Nico Spit. (Foto: aangeleverd)