Gastgezinnen gezocht voor Dutch Junior Open, Jan Tunteler vertelt

Van zondag 2 juli tot en met zondag 9 juli zal bij TC Bakkum het Dutch Junior Open weer plaatsvinden. Om het toernooi daadwerkelijk te kunnen laten plaatsvinden, zijn er gastgezinnen nodig. Jan Tunteler is in het verleden zeven jaar gastouder geweest voor spelers. In die zeven jaar heeft hij elk jaar drie spelers in huis gehad. Deze spelers kwamen uit allerlei verschillende landen in Europa, maar ook uit India. Hij vertelt: ,,Ik wilde een keer komen kijken bij het toernooi om te zien hoe het was. Toen werd er nog gezocht naar een chauffeur voor de spelers en dat wilde ik graag doen. Destijds waren alle spelers al in een gastgezin geplaatst, maar er werd mij gevraagd of ik het jaar daarna gastouder wilde worden. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.”

Jan noemt het heel leuk om gastouder te zijn. ,,Ik heb drie dochters en die zaten toen in dezelfde leeftijdscategorie als de spelers. Dus die meiden vonden het ook leuk. Het leukste aspect is dat je contact krijgt met kinderen uit andere landen. Dat je ziet hoe veel ze ervoor moeten laten en doen om het allemaal te bereiken. Uiteindelijk zijn het ook gewoon nog pubers in hun doen en laten. Als ze uit België of Duitsland komen, heeft de Nederlandse cultuur geen impact op de spelers. Het wordt wat lastiger als ze uit Oost-Europa komen, want er wordt van die spelers verwacht dat ze prof worden. Maar de meeste spelers gaan heel goed om met de andere cultuur en vinden het geweldig om er meer over te weten.” De oudste dochter in het gezin heeft heel lang contact gehouden met een meisje uit Duitsland. ,,Een jaar heb ik een Spaans meisje in huis gehad die het ontzettend naar d’r zin heeft gehad. Twee jaar geleden kwam er een Spaanse vrouw naar me toe en zij vroeg me: ‘weet je nog wie ik ben?’’ Ze bleek het Spaanse meisje te zijn die ik toen in huis heb gehad. Ze was coach geworden.”

Er zijn veel toppers voorbij gekomen bij het Dutch Junior Open, zoals Gaël Monfils, Jo-Wilfried Tsonga, David Goffin en vele anderen. Ook een topper in huis? Mail dan naar housing@dutchjunioropen.nl. Op de foto Gustavo Kuerten, drie keer winnaar Roland Garros, won in de jaren ’90 het toernooi op TC Bakkum.