12 februari: doneer-een-zaailing-dag

Castricum – Zaterdag 12 februari is de derde landelijke doneer-een-zaailing-dag voor klimaat en biodiversiteit. Alle Nederlanders worden opgeroepen om de tuin in te duiken en zaailingen en stekken te verzamelen om die elders een tweede kans te geven. Je kunt ze zaterdag op tweehonderd locaties in Nederland inleveren. Het inzamelpunt in Castricum is Bomenhub Bakkum aan de Duinenboschweg ter hoogte van de Zanderijweg.

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waar er uiteindelijk maar twee of drie uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, ze sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen in de versnipperaar of verbrandingsoven. Dat geldt ook veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde, want elke tak van een vlier, wilg, plataan, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen. Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door ze vervolgens gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller en samen vergroenen.

Hoe werkt het?

Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50 en 200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kun je er afschudden en hoef je niet mee te geven. Stekken zijn ook welkom!

Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kun je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struik.

Vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50 à 60 centimeter en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen.

Populier/wilg: schuin afzagen of knippen, liefst 2 à 3 meter lang, bij planten minimaal 50 centimeter in grond. Vooral katjes/geoorde wilg/krulwilg zeer welkom!

Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes met wortel afsteken. De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.

Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop. Lever ze zaterdag tussen 14.00 en 17.00 in. Kwekers kunnen onverkochte exemplaren doneren en hoveniers zijn vaak bezig met het uitdunnen van tuinen en kunnen zaailingen en stekken bewaren voor herplanting. Kleine aantallen kunnen ingeleverd, grotere aantallen komt Meer Bomen Nu graag ophalen.