Zilte Vrienden verrassen bewoners Santmark met vers gerookte makreel

Castricum – Waren het de vorige keer nog gefrituurde lekkerbekjes, deze keer was het vers gerookte makreel waarop de bewoners van De Santmark afgelopen donderdag werden getrakteerd. De vis werd hen ook nu weer gratis aangeboden door De Zilte Vrienden, een vriendenclub waarvan de leden regelmatig met elkaar vissen en na afloop graag samen een visje bakken.

Als de makreel aan het spies wordt geregen en de ovens zijn opgestookt, zitten er tien bewoners in de buurt van de rookovens om het rookproces goed te volgen. Als de wind na tien minuten een andere koers kiest, zoeken acht dames snel een andere plek op. Je bent tenslotte gekomen om iets van het eeuwenoude ambacht mee te krijgen, niet om zelf uitgerookt te worden. De dames C. Hemstede en M. van Alphen blijken de enige diehards te zijn. Zij blijven zitten tot het rookproces voltooid is en krijgen van Dolf Rijs en Willem Ooms de eerste, vers gerookte makreel aangeboden. Deze laten ze zich goed smaken.

Op de foto:
Dolf Rijs en Willem Ooms van De Zilte Vrienden delen de eerste gerookte makreel uit aan mevrouw C. Hemstede (l) en mevrouw M. van Alphen. (Tekst en foto: Henk de Reus)