Woningen De Nieuwe Loet Na anderhalf jaar verbouwen opgeleverd

Castricum – Dat had Dr. Jacobi, de eerste geneesheer-directeur van het provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch, nog eens moeten weten. Of misschien ook wel niet? Het oorspronkelijke paviljoen ‘Mannen II’ werd in anderhalf jaar drastisch verbouwd en bestaat nu uit twaalf herenhuizen en vijf appartementen.

Het in 1903 gebouwde paviljoen ‘Mannen II’ op het landgoed Duin en Bosch werd in 1963 omgedoopt tot ‘De Loet’. Deze naam is een verwijzing naar een werktuig dat in de bollenteelt werd gebruikt om voren te trekken voor het poten van bollen. Omdat het gebouw door zijn Zwitserse chaletstijl een hoge architectonische waarde heeft, kreeg het de status van Rijksmonument. Het mocht dus niet worden gesloopt, nadat het paviljoen een aantal jaren leeg stond en ook de functie van tijdelijk gemeentehuis overbodig was rond 2011. Na de verkoop van het nostalgische gebouw door zorginstelling Parnassia, presenteerde Nu Projectontwikkeling BV onder de naam ‘De Nieuwe Loet’ een prestigieus plan van Braaksma & Roos architecten voor renovatie van het paviljoen.

Miljoen euro

Aannemer Heembouw Wonen startte begin september 2018 met de bouw. Inmiddels zijn de twaalf herenhuizen en vijf appartementen aan de Oude Parklaan grotendeels opgeleverd en bewoond. Ook de kopers van de vrijstaande villa’s achter De Nieuwe Loet hebben daarin hun intrek genomen. Er staan nog wel twee herenhuizen te koop voor circa 1,2 miljoen euro per stuk. Deze woningen hebben een grote parkeerbox voor twee auto’s in de ondergrondse parkeergarage. Omgerekend komt dat per woning neer op een slordige 2,5 miljoen gulden. Daarvan zou Dr. Jacobi ongetwijfeld zijn gaan duizelen. De bouw van het paviljoen heeft dat waarschijnlijk nog niet eens gekost. (Tekst / Foto boven: Hans Boot)

Het paviljoen rond 1910 (Foto: Oud-Castricum)