Wie is nu eigenlijk Manon van Beek-Berkelmans?

In deze rubriek laten we inwoners van de gemeente Castricum de revue passeren die op wat voor manier dan ook iets hebben bijgedragen aan het op de kaart zetten van de gemeente in de zin van leefbaarheid, saamhorigheid en opwaarderen van de leefomgeving.

Castricum – Pas (of al?) 28 jaar is Manon inwoner van Castricum en ze voelt zich ook duidelijk een Castricummer. Dat blijkt wel als je het lijstje aanschouwt waar ze zich mee bezig heeft gehouden de afgelopen tijd. De nu 59-jarige geboren Brabantse uit het prachtige dorp Oisterwijk hoef je niet te vertellen wat je moet doen om lekker vrolijk en creatief voor de dag te komen. Manon kwam in 1990 naar Castricum omdat haar man een baan aannam in Amsterdam. Manon is getrouwd met Joost van Beek, samen hebben ze twee dochters; Michou en Anouk. Kleinkinderen zijn er nog niet, maar je weet maar nooit. Het creatieve talent zit er bij Manon al op jonge leeftijd in, ze is dan ook vaak bezig met creatieve alternatieve werkstukken, als er maar textiel aan te pas komt. Dat is haar lust en haar leven, fröbelen met stoffen en daarmee creaties laten verschijnen waar de monden van openvallen.

Door Aart Tóth

,,Ik heb in Tilburg een opleiding voor ouderenzorg (INAS) gevolgd en een aantal jaren in de thuiszorg gewerkt. De verhuizing naar Castricum was voor mij wel even wennen, mede vanwege mijn Brabantse accent en inslag. Mijn twee dochters zijn in Castricum geboren en ik heb op hun basisschool De Sokkerwei heel veel creativiteit met en voor de kinderen gedaan. Ik gaf creatieve lessen en heb diverse jaren in het schooltoneel meegespeeld.’’

Opleiding

Na de lagere school de INAS-opleiding voor ouderenzorg gevolgd. ,,Maar er verder niet veel mee gedaan, het was niet mijn passie. Het echte werk kwam pas sinds mijn huwelijk met Joost van Beek; de zorg voor man, kinderen en katten.’’

Creativiteit

,,Mijn creativiteit is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder maakte kleding in opdracht en voor haar kinderen. Ze zat vele uren achter de naaimachine, net als ik nu. Toen mijn dochters op de middelbare school zaten had ik meer tijd over en ben ik een atelier begonnen achter in de winkel bij Blosz aan de Overtoom. Daar heb ik mijn maatje Loes leren kennen, zij was mede-eigenaar van Blosz. Helaas moesten we na enkele jaren stoppen met de winkel. Daarna zijn we in de Augustinusschool in een leeg klaslokaal een atelier begonnen en hebben we samen met de kinderen onze creativiteit flink ontplooid, zoals een modeshow met 55 kinderen. Zij zaten zelf achter de naaimachine en maakten met gerecycled materiaal de fraaiste kostuums. Dat was een supertijd. Mijn hobby’s zijn – uiteraard – creatieve producten maken zoals kussens, kostuums en knuffels. Altijd met gebruikte stoffen. Vaak ook specifiek wat de klant graag wil. Daarnaast brainstormen met Loes tijdens een koffietje. Loes en ik hebben het werk op de Augustinusschool vrijwillig gedaan. Als ik niet achter de naaimachine zit, ga ik los bij Full of Life of ben ik bezig mijn woning te decoreren.’’

Manon Berkelmans op 4-jarige leeftijd met haar moeder. (Foto: Aangeleverd)

Vakantieland

,,Italië is mijn favoriete vakantieland, natuurlijk mede vanwege de mooie kleding die men ontwerpt en in prachtige winkels verkoopt, het lekkere eten en de vriendelijke bevolking.

Wensen voor Castricum

Wij wensen in Castricum – en ik mag zeker ook namens Loes spreken – meer creatieve activiteiten met kinderen, zodat zij met de handen iets blijvends kunnen maken. Zoiets hebben wij meerdere keren op het Bakkerspleintje georganiseerd. Gezelligheid en levendigheid in het dorpshart moet weer terugkomen. En dat er betaalbare woningen voor de jongeren komen die willen terugkeren naar hun geboortedorp. En dat mijn dochter een betaalbare woning kan vinden!’’

Geboekte resultaten

,,Aankleding van evenementen op het Bakkersplein, inrichten van de Sinterklaas- en Kerstkamer met onze geweldige Sinterklaas/Kerstman en rondrit met hem door het dorp. Wij zijn twee keer op tv geweest in het programma Koffietijd met onze creatieve kostuums (zoals gemaakt van coniferen). Loes en ik hopen dat Castricum weer meer gaat bruisen met creatieve evenementen, waardoor er ook meer bezoekers van buiten het dorp komen. Creatieve Wieven hebben hier zeker leuke ideeën voor. Vrijwillige inzet Castricum, ook daar maakte ik deel van uit met een aantal jaren op de Augustinusschool les gegeven. In 2013 met Loes een giga-modeshow met jonge kinderen georganiseerd die zelf, onder onze begeleiding, hun kleding maakten.’’

Foto boven:
Manon van Beek-Berkelmans in 2022. (Foto: Aart Tóth)