Voorzitter Jort Gaartman neemt afscheid van jeugd- en jongerenraad

Van de zeker twintig jaar dat de jeugd- en jongerenraad van Uitgeest bestaat, heeft Jort Gaartman er vier ingevuld waarbij hij enige tijd de voorzittersrol op zich nam. Bijzonder detail is dat deze Uitgeester jeugd- en jongerenraad de oudste van Nederland is. Jorts zus was eerder ooit voorzitter en haalde haar broer over mee te gaan in verband met een tekort aan jongens. Jort: “Ik had er toen totaal geen affiniteit mee, wist net het verschil tussen een burgemeester en een wethouder en riep dat ik alleen even kwam kijken.” Dat pakte anders uit want het idee om iets voor de jeugd te kunnen betekenen sprak hem al snel aan. Jort merkte dat de gemeente oprecht benieuwd was naar de stem van jongeren en dat zij gevraagd en ongevraagd advies mochten uitbrengen. Hoewel veel Uitgeesters in het begin nauwelijks op de hoogte waren van de jeugd- en jongerenraad, weten zij de raad inmiddels steeds beter te bereiken. Jort: “Daar doen wij dan ook veel moeite voor.  Zo organiseren wij het project Jongeren & Politiek voor groep 8 op basisscholen van Uitgeest. Dit project is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met de lokale politiek. In de klas geven wij les, vervolgens geven wij een rondleiding op het gemeentehuis en presenteren de leerlingen in kleine groepjes een idee of plan aan bijvoorbeeld de burgemeester. De jongerenraad kiest dan een idee dat gerealiseerd wordt zoals laatst een beachvolleybalveld aan het Uitgeestermeer. Wij gaan op verschillende plekken langs waar jeugd zich ophoudt om meningen te peilen zoals bij de huttenweek of de zwemvierdaagse.”

Dat de raad in Uitgeest een goed geoliede machine is, blijkt wel uit het feit dat gemeenten als Castricum en Diemen met veel belangstelling kijken hoe het hier loopt. Op de vraag waar Jort het meest trots op is noemt hij na even nadenken het boekje dat werd samengesteld voor de laatste verkiezingen.  Jort: “Wij hebben destijds partijen geïnterviewd over zaken die jongeren aanspreken. Daar is aardig wat tijd in gaan zitten maar als je dan hoort dat zij er echt iets aan hadden en daardoor ook gingen stemmen dan is dat mooi om te horen. Het is enorm belangrijk voor je toekomst dat je stemt. Als je de kans hebt je mening te uiten dan moet je er natuurlijk gebruik van maken.”

Momenteel woont en studeert Jort in Amsterdam en krijgt hij minder mee wat er in Uitgeest gebeurt. Hij is 23 jaar en vindt dat je dicht op de leeftijd van de jeugd moet zitten als je deel uitmaakt van de raad en doorstroming lijkt hem daarom nodig. Jort: “Naast mijn studie Management en Beleid ben ik ook nog druk met een eigen bedrijf in sportclinics dus het wordt tijd om afscheid te nemen.” Dan met een bescheiden lach: “Maar ik sluit niet uit ooit nog iets in de politiek te gaan doen. Ik wil benadrukken dat de woorden saai en oubollig niet op de politiek van toepassing zijn. Zodra je er bij betrokken raakt en mensen leert kennen, wordt het interessant en zie je hoe het van invloed is op je eigen toekomst. Ik heb er alle vertrouwen in dat de huidige groep leden voor een goed voortbestaan zullen gaan zorgen.”

Aanmelden voor de jeugd- en jongerenraad info@jjruitgeest.nl (ook voor vragen)

Vergaderingen zijn openbaar op de tweede maandag van de maand 19.30 uur gemeentehuis, graag van te voren aanmelden. (Monique Teeling)