Spetterende techniekweek op de Montessorischool

Castricum – Het water dat we drinken is eigenlijk al heel oud. Dat liet techniekcoördinator juf Anouk zien met een uitleg over de waterkringloop. Ze opende voor de gehele school de Techniekweek 2020, die dit jaar over water ging. Ook liet juf Anouk de kinderen zien hoe hoog het water in Castricum zou staan als we geen dijken en duinen hadden.

De kleuters gingen na de opening aan de slag met een les over dijken maken en oefenden dit ook zelf met de zandtafel. Met behulp van proefjes leerden ze meer over drijven en zinken. De middenbouw ging op veldwerktocht. Ze namen op verschillende plekken monsters om de kwaliteit van het water te bekijken. Later in de week gingen ze op excursie naar De Hoep. De kinderen leerden dat onze duinen gigantische waterzuiveraars zijn. Ook gingen ze zelf het water in om beestjes te zoeken. Ze vonden een kikker, salamander, de larve van een libelle en nog veel meer. Van de gidsen leerden ze dat sommige waterinsecten in de winter hun lijfje vol antivries pompen en dat slakjes hun huisje dicht maken.

De bovenbouw had een druk programma. Woensdag leerden ze bij een gastles van het hoogheemraadschap hoe we droge voeten houden in de regio en hoe gemalen werken. De kinderen speelden een spannend spel in groepjes. Ieder groepje had de beschikking over een koffer met daarin een computer, stemknoppen en een VR-bril. Door de bril zag je de wereld vanuit een drone.

(Foto: Wat leeft er eigenlijk allemaal in het water? – aangeleverd)