Ooievaars in Castricum

Castricum – Vorige week donderdag 7 mei werden, op een pas gemaaid weiland aan de Zanddijk tussen Bakkum-Noord en Limmen, vijf ooievaars waargenomen. Ze stonden wat ver in het land, waardoor je niet goed kon zien wat ze daar aan het doen waren. Op vrijdag 8 mei werden ze waargenomen op een pas gemaaid weiland tussen het hondenlosloopgebied en de Zeeweg / Provincialeweg N513.

Ik was daar tegen een paal op gaan zitten om het jachtgedrag van deze toch wel majestueuze vogels gade te slaan. Ze jagen daar hoofdzakelijk op muizen en volgens kenner Gerard Veldt zijn dat er dit jaar velen. In tegenstelling tot de andere muizenjagers – de torenvalk en de ook waargenomen uilen, die ‘biddend’ vanuit de lucht op hun prooi jagen – lopen de ooievaars kris kras door het land heen.

Op het moment dat ze iets zien bewegen, snellen de ooievaars eropaf. Ze gaan dan op één poot in een soort gevechtshouding staan met de snavel naar beneden gericht. Zodra de muis maar even beweegt slaan ze razendsnel toe en heeft het muisje geen schijn van kans tegen krachtige snavel van de ooievaar. In één vloeiende beweging wordt het gehele muisje naar binnen gewerkt. In de korte tijd dat ik daar heb gezeten zag ik er zo een aantal naar binnen worden gewerkt.

Ik vroeg me af: komt daar de nou gewoonte vandaan, als de ooievaar een baby brengt, om beschuit met muisjes te trakteren? (Tekst / Foto’s: Nico Lute)