Kornak debatteert met veel plezier

Zaterdag togen twee teams van in totaal twaalf leerlingen (inclusief juryleden) met juf Barbro van groep 8 richting het landelijke Madurodam Basisschool Debattoernooi. Dit toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en kan inmiddels op grote belangstelling rekenen.

Zes weken van te voren kregen scholen de stellingen te horen en bereidden zich voor. Want de een heeft voor debatteren een talent maar als dit talent in mindere mate aanwezig is dan kun je het best leren. Samen met juf Barbro werd uitgediept en besproken hoe zo’n debat nou precies werkt. Er werden voor- en tegenargumenten bedacht en er werden speeches geschreven door de kinderen zelf. Juf Barbro: “Wij waren er klaar voor en de leerlingen waren van het begin tot het eind enthousiast, keken hun ogen uit en hadden de dag van hun leven. Ze waren allemaal opvallend sportief, gaven ook de andere teams complimenten en tips. Na afloop werd geroepen dat ze volgend jaar weer willen meedoen. Zo’n toernooi is een meerwaarde voor het onderwijs. De leerlingen leren goed luisteren en communiceren.”

Na drie spannende debatrondes bleek dat het Kornak uit Uitgeest de 17e (team 2) en 19e (team 1) plek hadden behaald. Na een vurig en indrukwekkend einddebat wees de finalejury de Montessorischool Maas en Waal  aan als Debatkampioen. (Monique Teeling)