Hij komt de goede Sint!

Regio – Zaterdag 16 november is het weer zover, Sinterklaas komt op bezoek in Castricum. Rond 13.00 uur zullen de zwarte pieten, die vooraf gereisd zijn, de stemming er al in brengen rondom Winkelcentrum Geesterduin. Sinterklaas komt rond 13.30 uur, samen met pieten, snoep en veel muziek, het podium bestijgen. De volgende dag, zondag 17 november, heeft Sint het driedubbel druk, maar gezien het tijdschema moet het lukken ook Limmen, Akersloot en Uitgeest te bezoeken met aankomst per boot en intocht.

Na de gebruikelijke welkomstwoorden en reacties van Sint start op 16 november om 14.00 uur de intocht van maar liefst bijna vijf kilometer door het dorp via de Soomerwegh, Prinses Beatrixstraat, Torenstraat, Pernéstraat, Geelvinckstraat naar de Burgemeester Mooijstraat om vervolgens de Dorpsstraat in te rijden tot aan de Pancratiuskerk. Daar komt hij om 15.00 uur aan waarna de te gekke eerste voorstelling begint met natuurlijk burgemeester Toon Mans en vele muziekpieten en dansgroepen van ClubMariz.

De tweede voorstelling begint om 16.30 uur. Vanwege de vele aanvragen voor kaarten is er wederom gekozen voor twee voorstellingen. Op 8 en 9 november is er kaartverkoop bij ClubMariz in de Dorpsstraat van 13.00 tot 15.00 uur.

Een dag later, op zondag 17 november, zal Sinterklaas ook Limmen en Akersloot aandoen. Om 12.00 uur komt Sint per boot in Akersloot de jachthaven van ARZV binnenvaren vanaf het Noord-Hollandskanaal. De muziekpieten van ‘Dweilorkest Landoeie’ zorgen voor de leut met een vier kilometer lange intocht en naar verwachting is ook hier burgemeester Mans van de partij. Om 14.00 uur is het feest over in Akersloot, omdat Sint als de wiedeweerga naar Limmen vaart, om daar rond dezelfde tijd aan te komen bij de Stet. Daarna wordt zes kilometer via de Achterweg, Dusseldorperweg, Kerkweg naar de Vuurbaak gereden en het eindpunt van deze tocht is de sporthal. Sint wordt hierbij wederom vergezeld door dans- en muziekpieten.

Nog steeds op diezelfde zondag de 17e is het een race tegen de klok voor Sint, waar naar verwachting enige verschuiving zal plaatsvinden. Het plan is om alweer om 12.15 uur ook in Uitgeest op bezoek te gaan en vervolgens het dorp door te gaan. De trossen liggen al klaar bij de jachthaven aan de Langedijk 1, waar ook de Uitgeester Harmonie het een en ander met Sinterklaasliederen zal opluisteren.

Het zal weer één groot feest worden, de aankomst van Sinterklaas en zijn gevolg. (Tekst en foto: Aart Tóth)