Elkaar de stuipen op het lijf jagen

„Ik vind Spiderman hartstikke cool!”

Castricum – Heksen, elfjes, piraten en vampiers, je kwam ze zondag 3 november allemaal tegen in De Bakkerij. Het was Halloween en zo’n vijftien kinderen deden hun best om er zo eng mogelijk uit te zien. Sommige ouders deden ook mee. Bij binnenkomst doet het sfeertje in De Bakkerij doodeng aan. Aan de wand hang een grote doodskop, met ernaast kanjers van spinnenwebben. Op de grond liggen een zeemansgraf en andere griezelige dingen.

Luca (5) is door haar moeder als poes geschminkt. Ze draagt een zwarte poezenjurk en heeft een bezem bij zich. Uhh.., maar een bezem hoort toch bij heksen? „Ja, maar deze poes vangt vliegend muizen”,  zegt Luca. De poezenstaart is ze vergeten mee te nemen. Nou ja, geen kater die er om maalt. Het bloed bij de mondhoeken toont aan dat ze in haar vlucht zojuist nog een muis verschalkt heeft.
‘Spook’ Lucas (4) is eerst niet zo spraakzaam. Nadat z’n vader hem wat Halloween Popping snoepjes heeft gegeven vertelt hij dat de streepjes, boven en onder z’n geschminkte lippen, littekens van wondjes zijn.   

Ryu (8) is verkleed als vampier. Het bloed druipt uit z’n mond. De keuze om als vampier naar Halloween te gaan, ontstond door toeval. „Ik wilde eigenlijk als spook gaan, maar in de winkel hadden ze geen spoken meer, alleen nog maar vampiers”, zegt Ryu. ‘Spook’ Lucas was hem waarschijnlijk net voor. Ryu heeft rode knipperlichtjes op z’n schouders, waardoor hij er nog enger uitziet. Je blijft vanzelf wel bij hem uit de buurt.
Roos (6) draagt een elfenjurkje met vleugeltjes. Haar vader koos deze voor haar uit. Ze zegt met de vleugeltjes te kunnen vliegen. Als haar gevraagd wordt om dit te laten zien is het een ogenblik stil. Dan zegt ze dat er te weinig wind staat om op te stijgen. Tja, dan is het onbegonnen werk natuurlijk.

Een klein meisje zit stilletjes in een hoek. Op de vraag hoe ze heet, steekt ze vijf vingers omhoog. Dan maar naar de leeftijd vragen. Weer gaan er vijf vingers omhoog. Het blijken er drie te veel te zijn. Met wat hulp wordt het duidelijk dat ze Liz heet. Zij en haar zusje Zoë (4) zijn als Spaanse danseressen verkleed. Aan het bloed bij de mondhoeken te zien lijkt het of Zoë op haar tong of wang heeft gebeten. Ze stelt de verslaggever gerust, want het blijkt geen echt bloed te zijn. „M’n moeder heeft het er met make-up gemaakt”, vertelt ze. Het blijkt dus om bloeddorstige danseressen te gaan.

Carlijn (4) draagt een prachtige zachtblauwe prinsessenjurk, die mooi met haar rode haar combineert. Ze heeft geen schmink op haar gezicht en ze wijkt met haar lieve verschijning enigszins af van de rest. Haar moeder vertelt dat Carlijn bang is voor al dat enge gedoe. Vandaar dat ze ook niet met de andere kinderen op de foto durft.
Sun weet zelf niet hoeveel jaar ze is. Ze weet alleen te vertellen dat ze als ‘smiermuis’ verkleed is. Ze bedoelt ‘vleermuis’, alleen het uitspreken van dit woord nog even te moeilijk. „Vorig jaar was ze op vakantie nog als de dood voor vleermuizen, maar nu omarmt ze dit diertje en wilde ze persé als ‘smiermuis’ naar Halloween”, vertelt haar vader.

Spiderman Rudy (5) is ook van de partij. Het rood-blauwe Spidermanpak, met een grote spin erop, heeft hij zelf uitgekozen. „Ik vind Spiderman hartstikke cool”, zegt Rudy. „Hij kan spinnenwebben schieten”. Gezien de flink gevulde borstkas moet Rudy wel over superkrachten beschikken. De verslaggever kiest er daarom voor om de vragen op veilige afstand af te vuren. Na het interview met Spiderman neemt hij gauw de benen, want voordat je het weet zit je in een spinnenweb gevangen.

Tekst en foto: Henk de Reus