CoronaMelder-app informeert over mogelijke besmetting

Regio – Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van het virus te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat de CoronaMelder klaar. Het downloaden van de app is vrijwillig.

Hoe werkt CoronaMelder?

De CoronaMelder-app stuurt je een melding als je langer dan vijftien minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kunt nemen en of je je kunt laten testen. Zo weet je na een melding dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je je ziek voelt.

Het systeem vormt een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app weet niet wie of waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat iedere gebruiker zich blijft houden aan de basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden en vaak je handen wassen.

Zo gebruik je de CoronaMelder

Download de CoronaMelder-app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Heb je een iPhone? Dan vind je de app in de App Store. Installeer de app. Op het scherm van je telefoon lees je hoe dit moet. Volg de stappen in de introductieschermen. Zet in de instellingen van de telefoon bluetooth aan én laat deze optie aan staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere telefoons met de CoronaMelder in de buurt bent geweest. Ontvang je een melding? Open de CoronaMelder en lees wat je kunt doen en of je je moet laten testen. Blijk je zelf corona te hebben? Dan is het jouw eigen keuze of je jouw besmetting – samen met de GGD – wilt melden in de app.

Vind je het installeren van de app lastig? Vraag dan een familielid of bekende om te helpen. Ook veel bibliotheken kunnen je helpen bij het installeren. Of bel de Helpdesk CoronaMelder via nummer 0800 1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Drie weetjes over de CoronaMelder

Het gebruik van de CoronaMelder is altijd vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken of te laten zien om ergens toegang te krijgen. De CoronaMelder vraagt je niet om persoonsgegevens. De app weet dus niet je naam, niet je e-mailadres en niet je telefoonnummer. De CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie of waar je bent.

Meer informatie

In de landelijke campagne wordt de CoronaMelder onder de aandacht gebracht. Ook vind je op www.coronamelder.nl meer informatie. Download jij CoronaMelder ook om te voorkomen dat je onbewust anderen besmet?