Collectieve zorgverzekering BUCH-gemeenten relatief voordelig

Regio – Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in 42 Noord-Hollandse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot € 62,80 premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen. De BUCH-gemeenten scoren gunstig waar het de zorgverzekering voor de minima betreft. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer.

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Noord-Hollands gemiddeld maximaal € 28,88 korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in 10 Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie. In Edam-Volendam en Gooise Meren wordt volgend jaar geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte. Wel kunnen minima hier aanspraak maken op een bijdrage voor het eigen risico en een bijdrage voor een aanvullende verzekering.

Uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Noord-Hollandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed. Zo wordt in 32 Noord-Hollandse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Ook wordt in 37 gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) volledig vergoed. Tenslotte is hebben alle 42 gemeenten die een collectieve zorgverzekering aanbieden minimaal 1 polis met een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. 28 van de gemeenten in Noord-Holland bieden tenminste 1 polis die zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten dekt.

Top 3

Noord-Hollanders met een maximale zorgtoeslag betalen in 6 gemeenten maximaal €25 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn. In Zaanstad zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend € 16,45 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering bij Univé. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeente Zaanstad maandelijks € 53,50 meebetaalt aan de premie. Texel staat op de tweede plaats met € 16,45 premie per maand. De BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) volgen op plaats 3 met € 24,95 premie per maand. De genoemde premiebedragen zijn van toepassing na aftrek van de maximale zorgtoeslag. Op www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/tegemoetkoming-zorgpremie-gemeentepolis-grote-verschillen staan alle onderzoeksresultaten voor het hele land.