Campagne #Knalweg: samen afsteken is samen opruimen

Castricum – Tijdens de komende jaarwisseling mag weer vuurwerk worden afgestoken. Voor velen iets om naar uit te kijken. Inmiddels weten de meeste mensen wel dat ze voorzichtig moeten zijn met afsteken en dat een vuurwerkbril een absolute ‘must’ is. Ook voor omstanders. Maar wat weinig mensen weten, is hoe schadelijk vuurwerkresten zijn. Daarom komt de gemeente Castricum met de campagne #Knalweg: samen afsteken, is samen opruimen.

Vanaf 27 december tot en met de jaarwisseling loopt de campagne #Knalweg en krijgen vuurwerkkopers op sociale media tips hoe om te gaan met hun vuurwerkresten. Op de speciale website www.knalweg.nl kan iedereen alles nog eens goed nagelezen. Ook alle vuurwerkverkooppunten sluiten zich aan en geven bij iedere aankoop een speciale flyer mee. Daarin staat hoe vuurwerkresten het beste opgeruimd kunnen worden. Doen dus!

Vuurwerkresten zien er niet alleen vies uit, ze zijn ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren. Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Bovendien zijn niet ontbrande vuurwerkresten ook nog extra gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Castricum om campagne te voeren.

Tips om vuurwerk veilig op te ruimen

Vuurwerk opruimen is zo gedaan. Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Als je het met elkaar doet, met familie, vrienden of buren, is het ook nog eens gezellig. Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet-ontbrande delen geen schade meer aanrichten. Houd om dezelfde reden huisdieren en kinderen uit de buurt. Doe het natgemaakte vuurwerk in een vuilniszak en gooi het in de grijze restafvalcontainer. Weinig werk en de natuur is je dankbaar. Door even samen op te ruimen, voorkomen we veel schade. Doen dus! (Foto: aangeleverd)