‘Bridgen houdt ouderen hartstikke fit’

Het wordt ook wel fitness voor de hersenen genoemd maar staat vooral te boek als hobby met een hoog rollatorgehalte: bridgen. Marijke Rakké (74) verloor haar hart jaren geleden aan het spel en wil mensen laten zien dat het een spannende sport is. ,,Bridgen vergt een enorm concentratievermogen.”

Jarenlang vond ze het verschrikkelijk, kaartspelen – en bridgen in het bijzonder. Haar man deed ooit een poging haar voor de denksport te enthousiasmeren. Dat mislukte. ,,Waarschijnlijk doordat hij het me probeerde te leren”, lacht Marijke. ,,Ik dacht bij alles: het zal wel. Mijn zoon zei ook: mam, je gaat toch niet bridgen? Dat is echt voor bejaarden. Maar hé: ik bén natuurlijk wel een oudje. Al ga ik nog steeds met mijn kleinkinderen van de glijbaan in het zwembad.” Haar vriendinnen weten Marijke uiteindelijk over te halen om een keer mee te gaan naar de bridgeclub. ,,Ik wilde het best nog een keer proberen, maar verwachtte er niet veel van. Die avond was ik om. De persoon die lesgaf deed het zo leuk. Op een gegeven moment krijg je door hoe het werkt en wat je met je kaarten kunt doen. Bridgen is een spannend spel waarmee je met dertien kaarten van jezelf en dertien kaarten van je partner probeert slimmer te zijn dan de tegenstander. Winnen is leuk, maar niet het belangrijkst.” Marijke volgde een cursus tot spelleidster en leidt bridgeclub Alert inmiddels al een jaar of twaalf. Haar passie en liefde voor het kaartspel werken aanstekelijk. Elke dinsdag komen tientallen leden samen om in duo’s te spelen. De meesten zijn tussen de tachtig en negentig jaar oud. ,,Voor alle deelnemers is de bridgeclub echt een uitje. Ik ken verschillende vrouwen die volledig uitgedost deze kant opkomen. Of ze gaan ’s ochtends nog even naar de kapper omdat er ’s middags gekaart wordt.” De club telt veel alleenstaanden. Er ontstaan vriendschappen onderling, mensen gaan bij elkaar thuis bridgen. Het is een ideale manier om vereenzaming tegen te gaan.”

Wie kennis wil maken met het bridgen, doet er goed aan eerst de kaarten te leren kennen. ,,Je gaat ook geen boek lezen als je de letters niet kent, zo werkt het bij kaarten ook”, legt Marijke uit. ,,Mensen die al wat kaartgevoel hebben, mogen best een of meer keer komen proberen of ze het leuk vinden.”

Vanaf september speelt de club van Marijke op een nieuwe locatie in de Bloemen. (Mardou van Kuilenburg)