Bijzonder weerzien in Strandvondstenmuseum


‘De oude garde der jutters’ van het vaste land van Noord-Holland brachten gezamenlijk een bezoekje aan het Strandvondstenmuseum. Oud strandjutter Bertus Hof was overgekomen uit Australië en voorzag het museum samen met drie andere oud-jutters van ‘boven Castricum’ van nieuwe verhalen en anekdotes. Piet en Boet Winder maakte van de gelegenheid gebruik om gelijk nog enkele spulletjes uit hun schuurtje aan de museumcollectie toe te voegen waaronder de meest opmerkelijke; een blik Gitana melkpoeder uit 1982.

In dat jaar spoelden er duizenden blikken van dit poeder aan, voornamelijk op het eiland Texel. Het verhaal gaat dat in dat jaar alle ijsmakers op Texel een heel zomerseizoen lang ijs hebben gedraaid van de melkpoeder, wat geheim gehouden werd voor de hulpstrandvonder die namens de burgemeester aangesteld was om het een en ander in de hand te houden. In de herfst zouden de duizenden lege blikken, om ontdekking te voorkomen, in lege autowrakken naar het vaste land via Den Helder zijn verscheept richting autosloperijen. Dit zou in de tachtiger jaren een van de laatste keren zijn geweest dat jutter echt iets verdienden aan hun aangespoelde buit.

Het museum is voorlopig, met uitzondering van de zondagen, alleen op afspraak geopend. Ook op zondagen   krijgen groepsreserveringen voorrang en kan men dus voor een gesloten deur komen te staan. Meer informatie: info@strandvondstenmuseum.nl of 06-22923226. Op de foto bewerkt door ER-design 4U, v.l.n.r.: Piet en Boet, Jan Winder, Wim Zwagerman en Bertus Hof.